Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vörå polisanmäler ofog – Tottebo daghem i Maxmo bland de fastigheter som drabbats

En stubbe i förgrunden och klätterställning och gungställning i bakgrunden.
Bildtext Vid Tottebo daghem i Vörå har någon eldat bland annat skräp. Bilden är från ett annat daghem.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Under helgen försökte någon eller några bland annat elda upp skräp och en sopborste vid Tottebo daghem i Maxmo. Vörå kommun har polisanmält händelsen och vidtar också en rad andra åtgärder.

Förutom eldningsförsöket har ett snörasskydd och en manslucka slitits bort från taket. Dessutom har glasskärvor spridits ut i gruset vid daghemmet. Johan Strand, som är fastighetschef i Vörå, säger att olika typer av ofog går i vågor och varierar mellan olika ställen i kommunen. Den senaste tiden har Maxmo varit det område i kommunen som drabbats mest.

– Det här är frågan om lite grövre än vanligt ofog, säger han.

Vörå har polisanmält händelsen och skriver på sin hemsida att det kan röra sig om mopedburna ungdomar, eftersom gräsmattan var sönderslirad. Framöver polisanmäler kommunen allt ofog direkt. Dessutom förbjuds vistelse vid daghemmen i Vörå kommun mellan klockan nio på kvällen och klockan sex på morgonen. Man funderar också på att införa samma åtgärder på skolgårdar, med undantag för tillåtna kvällskurser.

Utökad kameraövervakning aktuellt

Vörå utökar också övervakningen på olika sätt. Ett väktarbolag ska göra besök vid kommunens fastigheter under kvällar och helger. Man går även in för att utöka kameraövervakningen vid fastigheterna.

– Vi måste stävja ofoget innan det får alltför stora proportioner. Det som vi är rädda för är att de faktiskt ska bränna ner något. För ett tag sedan hade vi liknande i Oravaisområdet och där har vi nu kameraövervakning, vilket gjorde att det lugnade ner sig, säger Johan Strand.

Vörå kommun skriver på sin hemsida att budgetmedel för åtgärderna gärna fått användas på något annat och att invånarnas rörelsefrihet vid kommunens fastigheter begränsas, men att dessa åtgärder behövs för att hindra en eventuell utveckling av ofog.

– Kameraövervakning är inget vi önskar att införa. Det kostar och tar resurser, men något måste vi göra och att öka övervakningen är ett sätt. Vi har gjort det förut och sett bra resultat av det, säger Johan Strand.