Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Sverige gör en skarp sväng högerut – svår balansgång för Ulf Kristersson då Sverigedemokraterna är störst i blocket

Uppdaterad 15.09.2022 08:11.
Ulf Kristersson till vänster och Svenska Yles Nordenkorrespondent Lucas Dahlström till höger.
Bildtext Hur mycket makt kommer Sverigedemokraterna att ha i en framtida regering?

Den svenska skutan styr högerut efter ett val som handlade om brottslighet och energipriser. Nu ska moderatledaren Ulf Kristersson försöka bilda en regering och hålla både Sverigedemokrater och Liberaler nöjda, skriver Nordenkorrespondent Lucas Dahlström.

Sverige kommer med stor sannolikhet att få en ny statsminister i Ulf Kristersson, moderatledaren som tog över efter Anna Kinberg Batra år 2017.

Kinberg Batra tvingades avgå efter att hon öppnat dörren för Sverigedemokraterna, något som ledde till låga opinionssiffror. Nu ska Ulf Kristersson bilda en regering som bygger på Sverigedemokraternas stöd.

Det blir svårt.

Men först till valresultatet.

Det är lätt att konstatera att Sverige nu har tagit en skarp sväng högerut.

Två polisbilar på en gata i Skäggetorp i Linköping.
Bildtext Det svenska valet har fokuserat på lag och ordning.
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

En talande jämförelse är att nästan hälften av landets förstagångsväljare i söndags röstade på Moderaterna och Sverigedemokraterna. För 20 år sedan röstade samma grupp främst på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Enligt statsvetare kan det bero på att de yngsta väljarna är trendkänsliga eller att högerpartierna har en tydligare ideologi och profil.

Frågan är om inte det naturliga fokuset på lag och ordning, invandring och energi fick väljare i alla åldrar att välja högerpartier framför vänsterpartier.

En sak är säker, den som trodde att det fanns en stor generation Greta bland förstagångsväljarna i Sverige hade fel. Miljöpartiet är minsta parti i åldersgruppen 18-21. 2012 var de fjärde störst.

Greta Thunberg går bland demonstranter. Hon håller en skylt där det står skolstrejkt för klimatet.
Bildtext Trots att miljöfrågor är viktiga för unga i Sverige var det inte klimatet som fick förstagångsväljarna till valurnorna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sverigedemokraterna har nu välkomnats in i den politiska värmen av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Det är svårt att veta om det bidrog till att partiet än en gång gör ett strålande val och blir landets näst största parti i riksdagen.

Över 20 procent av de svenska väljarna tycker att Sverigedemokraterna är det parti som har verktygen för att lösa de problem som landet har.

Partiet har gått från att vara ett pariaparti, grundat av personer med nazistiska rötter, till att i dag vara ett etablerat maktparti. Frågan är hur mycket makt de får.

Anhängare av Sverigedemokraterna jublar på valvaka, många håller i blåa flaggor och i förgrunden en kvinna klädd i folkdräkt.
Bildtext Jubel på Sverigedemokraternas valvaka när det stod klart att partiet blir näst störst.
Bild: Lehtikuva

Ulf Kristersson står nu inför en svår balansgång. Moderaterna gör ett sämre val än 2018 och är näst största parti i det egna blocket. Ändå är det Kristersson som ska bilda regering, och han tvingas troligtvis stänga ute SD från regeringen.

Det här beror på att det inte finns parlamentariskt stöd för en regering som SD sitter i.

Högerblocket består i dag av Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Liberalerna och Sverigedemokraterna står långt ifrån varandra i flera frågor och Liberalerna har meddelat att de inte tänker släppa fram en regering där SD ingår.

Enligt källor till Dagens Nyheter bildar Ulf Kristersson och Moderaterna helst en regering tillsammans med Kristdemokraterna, med stöd i riksdagen av SD och Liberalerna. Det blir en svag regering som tillsammans inte ens har lika många mandat som Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna störst, SD näststörst.

För att få stöd av Sverigedemokraterna måste Kristersson lyckas med konststycket att driva igenom deras politik, samtidigt som han håller Liberalerna nöjda.

Trots att partierna är överens i stora drag när det kommer till en satsning på mer kärnkraft och mindre invandring finns det särskilt ekonomiska frågor där partierna tycker olika. Exempelvis vill Sverigedemokraterna skära i biståndet, det här går Liberalerna och Kristdemokraterna inte med på.

Alla hålla alla nöjda kan bli svårt, men inte omöjligt. Alla fyra partier är fast beslutna att landet behöver en ny riktning och vill inte se en fortsättning på det socialdemokratiska styret.

Och Socialdemokraterna då? Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson lyckades inte bli den första kvinnliga partiledaren som vann ett val. Det här trots att Socialdemokraterna gör sin första valframgång på 20 år och går framåt sedan valet 2018. Andersson har meddelat att hon inte avgår som partiledare, utan ska leda partiet i opposition.

Den svenska skutan styr nu högerut. Ulf Kristersson har lovat att lösa energikrisen, stoppa skjutningarna och minska utanförskapet. Det är stora löften.

Först ska han lyckas bilda en regering.