Nytt krig hotar mellan Armenien och Azerbajdzjan ‒ Ryssland förlorar inflytande i Kaukasien
Armenien och Azerbajdzjan har under veckan utkämpat hårda strider längs sin gräns. Striderna har krävt tiotals soldaters liv på båda sidor.
Armenien uppgav på onsdagen att över hundra armeniska soldater har dödats. Azerbajdzjan har tidigare uppgett att man förlorat kring 50 soldater.
På onsdagen varnade Armenien för att våldet kan eskalera till ett nytt krig mellan länderna och vädjade till stormakterna.
‒ Ni vet hur bräcklig situationen är i vår region. Som vi har sagt så fortsätter läget att eskalera, sa Armeniens biträdande utrikesminister Paruyr Hovhannisyan.
Rysslands inflytande minskar
De upptrappade striderna beror till stor del på att den traditionella regionala stormakten Ryssland är försvagat och fast i kriget i Ukraina.
Det ryska anfallskriget mot grannlandet Ukraina har lett till att Rysslands inflytande i Kaukasien har försvagats. Rysslands militära närvaro i regionen har också försvagats.
Samtidigt har de multilaterala medlingsgrupperna som tidigare arbetade för att lösa konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan kollapsat som en följd av att relationerna mellan Ryssland och väst är djupfrysta.
‒ Självklart är kriget i Ukraina en nyckelfaktor. Det som vi ser i södra Kaukasien är att ett det har uppstått ett normativt vakuum och ett säkerhetsvakuum, ett dubbelt vakuum så att säga, säger Kaukasienforskaren Laurence Broers vid Chatham House till Reuters.
Länderna har utkämpat två krig
Armenien och Azerbajzjan har utkämpat två krig om enklaven Nagorno-Karabach som bebos av armenier men är del av Azerbajdzan.
Under det andra Karabach-kriget 2020 återerövrade Azerbajdzjan stora områden av Armenien. Den azeriska militären använde sig framgångsrikt av drönare och hade ett klart övertag mot de armeniska styrkorna.
Azerbajdzjan är ett större och rikare land än Armenien och är också nära allierat med den andra regionala stormakten Turkiet. Turkiet har hjälpa att utrusta azererna med drönare och andra moderna vapen.
Kriget avslutades med en vapenvila och Ryssland stationerade en fredsbevarande styrka i Nagorno-Karabach. Vapenvilan gav Armenien möjlighet att behålla delar av Nagorno-Karabach som annars sannolikt gått helt förlorad.
Säkerhetsgarantier tappar värde
Ryssland har också sedan tidigare gett säkerhetsgarantier till Armenien men de garantierna har förlorat värde i takt med de ryska motgångarna i Ukraina.
Ryssland har också haft goda relationer till Azerbajdzjan, men nu verkar azererna känna sig starka nog att utmana den ryska närvaron.
Enligt obekräftade uppgifter har azeriskt artilleri beskjutit en rysk kolonn i Armenien. Om de här uppgifterna visar sig stämma och attacken var medveten är det en kraftig provokation.
Kaukasienforskaren Broers säger att Rysslands rykte som säkerhetsgarant i regionen har gått upp i rök sedan anfallskriget mot Ukraina inleddes i februari.
‒ Det har skapat en öppning för Azerbajdzjan. Vi ska komma ihåg att man i Azerbajdzjan vid slutet på det andra Karabach-kriget kände att man hade kunnat uppnå mer. Jag tror att Azerbajdzjan nu känner att det är dags att utnyttja det militära övertaget för att uppnå maximala eftergifter, säger Broers.
Källor: Reuters, AFP