Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

R. Kelly dömd för spridande av material där barn utnyttjas sexuellt – riskerar förlängning av sin tidigare fängelsedom

R. Kelly gör en honnörhälsning i rätten. Han är klädd i kostym.
Bildtext R. Kelly gör en honnörhälsning i rätten.
Bild: Brian Kersey/UPI/Shutterstock/All Over Press

En åtalsjury i Chicago har efter en månadslång rättegång dömt R&B-stjärnan R. Kelly för att både ha producerat och spridit videomaterial där barn utnyttjas sexuellt. Det här är ytterligare ett slag mot den sångaren, som redan dömts till 30 år i fängelse.

På onsdagen fann domstolen i Chicago Kelly skyldig på tre åtalspunkter om sexuellt utnyttjande av barn och tre åtalspunkter om att ha försökt locka till sig barn för sexuella ändamål.

Samtidigt frikändes han från ett fall av hindrande av rättvisan, ett fall av produktion av videomaterial där barn utnyttjas sexuellt och tre fall av mottagande av videomaterial där barn utnyttjas sexuellt.

Ingen dom har ännu fastställts, men Kelly riskerar enligt nyhetsbyrån AFP mellan 10 och 90 års fängelse för dessa nya fällande domar.

Dömd till 30 år i fängelse i juni

Domen kommer bara månader efter att R. Kelly dömts till 30 år i fängelse. Han dömdes då för bland annat sexuella övergrepp, mutbrott och människohandel.

Baserat på den tidigare domen kommer 55-åringen inte vara berättigad till frigivning förrän han är runt 80.

Kelly står fortfarande inför två rättegångar om sexuella trakasserier, en i Minnesota och en i Chicago.

Redan 2008 åtalades Kelly för sex med en minderårig, men han dömdes inte för något brott, trots att domstolen hade tillgång till en 27 minuter lång video där han hade sex med flickan.

Under sin aktiva tid som artist har Kelly bland annat smugglat kvinnor mellan olika amerikanska delstater, assisterad av managers, säkerhetsvakter och andra medlemmar i hans entourage.

Källor: AFP, AP