Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Danskt bolag vill bygga jättesolkraftverk i Hangö

Från 2022
Solpaneler på taket till ett köpcentrum.
Bildtext Det danska bolaget är intresserat av att bygga solkraftverk på olika håll i Finland. Bilden är från ett solkraftverk i Tavastehus och är inte kopplat till artikeln.
Bild: Ville Välimäki / Yle

Solkraft är på tapeten igen i Hangö då det danska företaget Better Energy riktat sina blickar mot Hangö.

De är intresserade av att reservera knappt 50 hektar i östra industriområdet. Det är ett område som frihamnen tidigare använde för att lagra bilar som skulle vidare till Ryssland.

Ansökningen gäller en reservation på fem år.

Det var meningen att stadsstyrelsen skulle ta ställning till reservationen på sitt möte i måndags (12.9) men de bad ändå om mera tid för att sätta sig in i ärendet.

Det danska bolaget har också verksamhet i Sverige och Polen där de finansierar, bygger, upprätthåller och äger solkraftverk – och nu riktar de in sig på Finland med bolaget Better Energy Finnish Solar 315 i samma koncern.

I fjol inledde de ett samarbete med det inhemska företaget Forus och tillsammans har de installerat ett fyrtiotal mindre solkraftverk i Finland.

Samarbetspartner reserverade mark tidigare

Forus är också bekant för Hangö sedan tidigare.

De har installerat nio mindre solkraftverk på tak i staden och för ett par år sedan var de intresserade att starta ett aktiebolag med Hangö för att bygga ut solkraft i staden.

De reserverade också 120 hektar mark vid fabriken Fermion men den reservationen gick ut i fjol.

Nu är målet tillsammans med det danska bolaget att installera tillräckligt med solkraft i hela Finland för att producera el med en kapacitet på 1 000 megawatt. Det är ambitiösa siffror om man jämför med till exempel kärnkraftverksenheten Olkiluoto 3 som har en kapacitet på 1 600 megawatt.

Aurinkopaneeli.
Bildtext Forus har installerat mindre solkrafverk i Hangö. Bilden är från en solpanel i Tavastehus.
Bild: Ville Välimäki / Yle

Området som bolaget vill reservera på 50 hektar är också stort för en solpark i Finland.

Den största som i Finland i dag finns i Seinäjoki och den är sju hektar men byggs ut som bäst. Det betyder att Hangö skulle ha den största solparken i Finland för tillfället om den skulle bli verklighet.

Diskussion om artikeln