Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Prognos: De stigande priserna pressar ner Finland i en recession

Matvaror på ett kassaband.
Bildtext Priserna på mat och el stiger kraftigt.
Bild: Sara Aaltio / Yle

Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT förutspår dystra siffror för ekonomin.

Under den senaste tiden har inflationen i Finland mattats av något, men Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT förutspår att den under slutet av året tidvis stiger till över 10 procent.

Det kommer enligt forskningsinstitutet att leda till att Finlands ekonomi under slutet av året snabbt sjunker ned i en recession.

Forskningsinstitutet väntar sig att Finlands ekonomi nästa år krymper med en halv procent.

Det kan jämföras med till exempel Nordea som för en vecka sedan förutspådde att ekonomin varken växer eller krymper nästa år.

Båda väntar sig dåliga månader i början av året och en bättre tillväxt mot slutet, men Pellervos syn på helheten är alltså dystrare.

Pellervo motiverar sin syn med att priserna på mat och el stiger kraftigt samtidigt som också räntan stiger. Hushållen kommer att ha svårt att minska på dessa utgifter, och då kommer den övriga konsumtionen att minska märkbart.

På samma sätt som övriga prognosinstitut betonar Pellervos ekonomiska forskningsinstitut ändå att det är mycket svårt att göra säkra prognoser i dagens läge, och att mycket beror på hur kriget i Ukraina utvecklas.