Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mordet på Erstan lockar till true crime-rundvandring – den misstänkta fick öknamnet Plommonmunken

En man med grå jacka och en kvinna med rosa jacka och handsfree mikrofoner guidar en grupp åhörare på en rundvandring. i bakgrunden syns cyklar och en gatkorsning.
Bildtext Jari Veijalainen och Pirita Seppälä berättar om Erstanmordet framför kaféet Fontana, där offret och den misstänkta gärningsmannen träffades innan mordet.
Bild: Linus Hoffman / Yle

I augusti 1994 försvann en jurist spårlöst i centrum av Åbo. Nästan 28 år senare hittades han mördad, och en affärskompanjon dömdes till livstids fängelse för mordet.

Hösten 2022 ordnas en guidad rundvandring i Åbo om Erstanmordet och om den så kallade Plommonmunken.

Fallet är unikt eftersom polisen lyckades lösa fallet så långt senare, efter nästan 28 år. Det är den längsta tid som gått mellan ett brott och en dom i Finland.

Juristen Ilpo Härmäläinen försvann den 3 augusti 1994. Han skulle gå ut på ett kort affärsmöte, men kom aldrig tillbaka. Polisen misstänkte inte genast att något brott begåtts – ingen kropp hittades, och då passagerarfärjan Estonia några veckor senare förliste hade polisen och medierna fullt upp, så utredningen om Härmäläinen glömdes snart bort.

I fjol började polisen undersöka fallet på nytt, och man intresserade sig särskilt för en affärsbekant som Härmäläinen hade träffat på ett kafé samma dag som han försvann. Den affärsbekanta hävdade däremot att han aldrig träffat Härmäläinen.

Fick namnet Plommonmunken

Mannen påstod också att han vid tiden för Härmäläinens försvinnande hade varit i Reso, där han köpt plommonmunkar. Men polisen kunde bevisa att hans mobiltelefon hade kopplats upp till en radiomast i Nådendal.

Radiomasten kunde plocka upp mobiltelefoner inom en cirka 5 kilometer stor radie, vilket inte räckte ända till Reso, men till havs var täckningen till och med 10 kilometer.

Polisen tog också reda på att mannens mobiltelefon brukade kopplas upp till masten i Nådendal då han var i småbåtshamnen i Satava. Där brukade han ta sin båt och åka ut på Erstan.

Karta över Erstan, med en fem kilometers radie dragen runt radiomasten i Nådendal.
Bildtext Polisens rekonstruktion visade att den misstänkta mannen inte kunde ha varit i Reso. Däremot räckte mobiltelefontäckningen för att placera honom i Satava, eftersom det inte fanns några störande objekt mellan småbåtshamnen där och radiomasten i Nådendal.
Bild: Polisen

Polisen tog reda på hur långt mannen kunde ha hunnit med sin båt, och visste därmed var de kunde leta efter en kropp. Våren 2022 hittade dykare liket efter juristen Ilpo Härmäläinen, mitt under rättegången, och affärsmannen dömdes senare till livstids fängelse.

Köpet av plommonmunkar skulle vara ett alibi för den misstänkta gärningsmannen, men bensinstationen där han påstod sig ha varit var för långt borta för att mobiltelefonen skulle ha kopplats till Nådendal. Alibit blev istället ett av de bevis som fällde honom. På brottssajter på nätet kallas den misstänkta därför för Plommonmunken (Luumumunkki).

Guidade rundvandringar väcker intresse

Fallet har väckt så mycket intresse att det redan nu ordnas guidade rundvandringar om Erstanmordet och Plommonmunken.

– Vi vill främst visa hur polisen lyckades lösa fallet, för polisens utredning var helt unik och mycket intressant, att man lyckades lösa ett mordfall efter så lång tid, säger guiden Pirita Seppälä från Åbo Turistguider.

– Vi vill ge en signal om att också sådana här gamla, grova fall undersöks. När det gäller brott mot liv och hälsa så har polisen ett stort intresse av att lösa dem, säger pensionerade kriminalöverkonstapeln Jari Veijalainen.

En man i blågrå rock och en kvinna i rosa jacka med handsfree mikrofoner står och guidar. i bakgrunden åker en gul buss längs en stadsgata.
Bildtext Jari Veijalainen och Pirita Seppälä har stannat utanför det hus där juristen sist sågs i livet.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Intresset för true crime, alltså för riktiga brott och hur de lösts, är stort just nu. Det finns många podcaster, tv-serier och guidade rundvandringar. Men Erstanmordet är speciellt också av den orsaken att fallet inte är färdigbehandlat ännu. Den misstänkta mannen har besvärat sig över domen, och fallet kommer att fortsätta behandlas i hovrätten.

– Kanske man vill se verkligheten med andra ögon, höra om intressanta människoöden. Våld och sex har alltid intresserat människor, säger guideföretagaren Annamari Laine från Magni Mundi.

True crime fascinerar

På rundvandringen visar och berättar Seppälä och Veijalainen om hur det kom sig att polisen på nytt intresserade sig för fallet, om hur man i pressen berättade att fallet undersöks på nytt, och om hur polisen därefter följde med den misstänktas rörelser, om hur han stängde av sin telefon och satte på den bara korta stunder, vilket en oskyldig knappast skulle ha gjort.

En hand håller i ett papper, ett tidsschema som polisen gjort över mordet på Ilpo Härmäläinen i Åbo 1994.
Bildtext Polisen gjorde ett tidsschema över mordet på Ilpo Härmäläinen i Åbo 1994, och visade var och när den misstänktas berättelse inte stämde.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Slutligen greps den misstänkta mannen just innan han skulle ta färjan bort från Åbo.

– True crime har som genre blivit allt populärare. Tidigare var detektivromaner mycket lästa, men verkligheten är ännu otroligare än så, att offret slutligen hittades på botten av Erstan mitt under rättegången. Det låter som en film, säger Seppälä.

Hur etiskt är det då att göra en true crime-rundvandring om ett brott som ännu inte behandlats färdigt i rättsinstanserna, och där den misstänkta och offrets anhöriga ännu är i liv?

– Det är klart att det måste dras en gräns. Vi säljer det som folk är intresserade av, men vi vill ju inte att någon ska påverkas på ett negativt sätt, säger Laine.

Guiderna och poliserna har inte kontaktat de anhöriga inför dessa guidade rundvandringar, men de konstaterar att det som kommer fram under guidningarna är allmän kännedom. Allt finns dokumenterat i officiella dokument,

– Folk är intresserade av true crime. Man vill kanske inte se våldet, men efter att något sådant här hänt är vi intresserade av att höra hur onda människor kan vara – och veta att vi kan göra bättre, säger Laine.

Ekonomiska motiv bakom mordet

Guidningen blir också en tidsresa från 1990-talet till våra dagar, för mycket har förändrats under de 28 år som gått sedan mordet. Det var ovanligt med mobiltelefoner då. Vi använde finska mark, och vi levde i en depression. Ett av motiven för mordet var ekonomiska affärer som hade gått fel, till och med bedrägerier som man försökte gömma genom ett mord.

– Man måste komma ihåg den mänskliga sidan av det här också. De anhöriga hade så väldigt länge levt i ovisshet om vad som hade hänt med deras pappa eller deras man. Nu fick man sätta punkt för det, säger Seppälä.

Karta över Erstan, med Satava, Åbo, Reso, Nådendal och fyndplatsen utmärkta.
Bildtext Genom ekolodning hittades 750 objekt i området. Av dem började dykare undersöka 32 objekt noggrannare.
Bild: Osmo Päivinen / Yle

Och inte bara för det försvinnandet. I samband med att dykare sökte efter Ilpo Härmäläinen i Erstans djup hittades också kylskåp, spisar, inköpsvagnar från Sverigebåtarna – och en annan försvunnen person.

– Det visade sig vara en man som försvunnit 1979. Också den personens anhöriga fick ett slutligt svar på vad som hänt, och kunde börja sörja, säger Seppälä.

Guidning om Erstanmordet och Plommonmunken

6:35

Diskussion om artikeln