Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finlands natur: Stora mängder toalettavfall läcker ut i Åbolands skärgård

Uppdaterad 16.09.2022 12:26.
Berg och klippor i skärgården.
Bildtext Enligt uppgifter från Pargas stad är det cirka 58 000 personer som besöker Nagu via ringvägen varje sommar.
Bild: Nina Bergman / Yle

Sommartid växer befolkningsmängden i Åbolands skärgård, och det här leder till problem med avloppsreningen bland annat i Nagu och Korpo. Det här avslöjar Pargas stads tidigare miljöchef Carl-Sture Österman för tidskriften Finlands Natur.

Enligt Finlands Natur rör sig läckaget om tiotals kilo fosfor och tusentals kilo kväve under högsäsongen mellan juni och augusti. Läckagen förvärrar blomningen av cyanobakterier eller blågröna alger.

– De lokala avloppsreningsverken i Nagu, Korpo och Houtskär är inte dimensionerade för sådana mängder turister och stugägare som rör sig i Åbolands skärgård sommartid. Folkmängden mångdubblas under sommaren. Den här belastningen orsakar läckage av bristfälligt renat avloppsvatten till Skärgårdshavet, säger Österman till Finlands Natur.

Enligt uppgifter från Pargas stad är det cirka 58 000 personer som besöker Nagu via ringvägen varje sommar. Utöver detta tillkommer över 8 000 båtlag som övernattar i Nagu besökshamn per år. Den nuvarande avloppsreningen är dimensionerad enligt antalet fast bosatta i Nagu och Korpo, alltså för cirka 2 100 personer.

Befolkningsmängden i Åbolands skärgård växer sommartid också på grund av alla stugägare som vistas på orten och använder de toaletter som finns på till exempel Kyrkbacken i Nagu.

Sugtömningsapparat i Hammars gästhamn i Borgå
Bildtext Carl-Sture Österman ser också problem med tömningen av septiktankar i skärgårdens gästhamnar.
Bild: Yle

Behövs stora investeringar

Enligt Österman skulle det behövas stora investeringar för att uppgradera avloppsreningen i de forna skärgårdskommunerna, men än så länge saknas det resurser för att skrida till verket.

– Pargas stad ska i samarbete med det regionala avfallsbolaget uppgradera avloppsreningsverket och slamhanteringen i Korpo. Enligt planen ska projektet slutföras 2024, men i Nagu och Houtskär är det inte lika väl förspänt.

röda båthus vid en stenig hamn

Många oklarheter då toalettavfall från torrdass ska komposteras på öar: "Det fungerar på mindre ställen, men på Jurmo har vi tiotusentals besökare"

Sedan i fjol ska avfallet från Håll skärgården rens torrtoaletter komposteras på öarna. Många skärgårdsföretagare i Åbolands skärgård är ändå inte nöjda med den här lösningen.

15.9.2022 kl. 16.41: Artikeln har uppdaterats med nya uppgifter om mängden fosfor som läcker ut i Skärgårdshavet.

15.9.2022 kl. 18.49: Artikeln har uppdaterats med uppgifter från Vitharun om att septiktanken vid Själö har fungerat bra.

16.9.2022 kl. 12.24: Artikeln har uppdaterats. Tidigare innehöll artikeln uppgifter från Finlands natur om duster kring septikstationen på Själö, som visade sig vara felaktiga.

Diskussion om artikeln