Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen försöker enas om patientsäkerhetslagen – avgörande väntas på fredag

Från 2022
Statsminister Sanna Marin under riksdagens frågestund.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) talade under riksdagens frågestund på torsdag.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Regeringspartierna försöker febrilt enas om justeringar i den omtalade patientsäkerhetslagen. Social- och hälsovårdsutskottets ordförande Markus Lohi (C) var optimistisk efter torsdagens diskussioner.

– Vi hade en bra diskussion i utskottet utan dramatik, vi har en gemensam syn på saker och ting, sade Markus Lohi.

Han ville inte precisera hurdana ändringar som utskottet enats om i lagförslaget, men utskottet väntas lägga fram ett färdigt betänkande på fredag.

Om så sker kan innehållet i lagförslaget godkännas vid riksdagens plenum på fredag eftermiddag. Själva lagen kunde då godkännas av riksdagen på måndag.

Det är framförallt Vänsterförbundets riksdagsgrupp som har krävt preciseringar i lagen, så att den inte begränsar strejkrätten inom vårdsektorn mer än vad partiet anser nödvändigt.

Vasemmistoliiton Jussi Saramo ja Li Andersson eduskunnan täysistunnossa.
Bildtext Vänsterförbundets gruppordförande Jussi Saramo och partiordförande Li Andersson i riksdagen.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson vill inte gå händelserna i förväg, utan konstaterar att förhandlingarna fortsätter.

– För oss är det viktigt att lagen innehåller klara avgränsningar, den här lagberedningen har varit helt exceptionell och skett på mycket kort tid, sade Andersson efter riksdagsgruppens möte på torsdag eftermiddag.

Lagförslaget har i sin nuvarande form också väckt kritik inom De Gröna och SDP.

Ingen enkel sak för SDP

– Jag tror inte att något regeringsparti eller någon minister vill låta begränsa grundläggande rättigheter i onödan. Jag litar på att utskottet gör sitt jobb noggrant, det är viktigt att ge utskottet arbetsro, sade statsminister Sanna Marin (SDP).

Sanna Marin i riksdagen.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP).
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

Marin ville inte offentligt redogöra för de diskussioner som förts med Vänsterförbundet, men medgav att lagen är problematisk också ur SDP:s synvinkel.

– Det är ingen enkel sak för SDP att lägga fram en sådan här lag, men vi har ett ansvar. Nu handlar det om att människoliv kan råka i fara, tillade Marin.

Dagens förhandlingar avslutade

Ur regeringens synvinkel är det bråttom med att få lagen klar, så att den ska hinna träda i kraft före de strejker som vårdfacken har varslat om. Tingsrättens beslut att förbjuda strejkerna har inte påverkat regeringens inställning till lagen.

Dagens förhandlingar mellan vårdfacken och arbetsgivarsidan avslutades på riksförlikningsmannens byrå vid lunchtid. Inga genombrott har rapporterats, men förhandlingarna ska återupptas på måndag.

Vårdfacken Tehy och SuPer ordnar en demonstration för vårdarnas strejkrätt i Helsingfors på fredag.