Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Centerpartiets Annie Lööf avgår som partiledare – utsattes för dödshot i veckan: "En lättnad över att inte ha kommit till skada"

Närbild på Annie Lööf.
Bildtext Centerpartiets ledare Annie Lööf.
Bild: AOP

Centerpartiet gör ett dåligt val och Annie Lööf avgår nu från posten som partiledare. Den hatfulla retoriken som riktats mot henne har spelat roll i beslutet.

Den svenska riksdagens pressrum är fyllt till brädden. Vid den ena väggen står en partiaktiv och gråter. Partiledare Annie Lööf har precis meddelat att hon kommer att avgå.

– Efter snart elva år som partiledare är det dags att lämna över stafettpinnen, säger hon.

Socialdemokraterna störst, SD näststörst.

Centerpartiet gjorde ett dåligt riksdagsval. Man gick bakåt med nästan två procent och är i dag landets femte största parti.

– Jag lämnar detta besked nu för att Centerpartiet ska få ha en ordnad och bra process för att välja en ny ledare. Om man så vill, en öppen och transparent process med flera kandidater, säger Lööf.

Centerpartiet har hamnat i en svår sits mellan de två blocken i svensk politik. Partiet vill inte ge Sverigedemokraterna inflytande och valde därför att stödja Magdalena Andersson som statsminister under valrörelsen.

Centerpartiet tillhörde tidigare Alliansen, som förutom dem bestod av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. De tre sistnämnda gick i år till val i samma block som Sverigedemokraterna.

Var måltavla i Almedalsdådet

Annie Lööf lyfter under presskonferensen upp att det hat som riktats mot henne spelar en roll i beslutet att lämna rollen som partiordförande. Hon beskriver hur hon under morgonen efter valet vaknade upp med en känsla av lättnad över att inte ha kommit till skada.

– Det var såklart en känsla av besvikelse över ett dåligt valresultat, men det fanns också en lättnad. En lättnad över att inte ha kommit till skada, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Jag är övertygad om att det finns flera krafter som säger ifrån när anständighetens gräns passeras. Jag har gjort min del, jag vet att vi är fler som inte kommer låta hatet vinna. Politiken är en väldigt tuff bransch.

Annie Lööf var måltavla när en 33-åring dödade Svenska Kommuner och Regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i ett misstänkt terrorbrott under politikerveckan Almedalen på Gotland i somras. 33-åringen hade enligt åklagare Henrik Olin planer på att döda även Centerpartiets ledare.

Under onsdagsförmiddagen meddelade distriktstyrelsen för Centerpartiet i Jönköping att de tagit emot ett dödshot mot partiledare Annie Lööf.

Annie Lööf manar under sin presskonferens till försiktighet i debatter och hur politiska motståndare bemöter varandra.

– Kom ihåg att vad man vinner kortsiktigt undergräver det demokratiska samtalet på sikt. Demokratin bygger på att vi måste ha politiker även i framtiden och då kan vi själva inte bidra till en miljö där andra inte vill eller vågar engagera sig, säger Lööf.