Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Xi Jinping uttalar stöd för Kazakstans suveränitet - Forskare: "Kina kan inte acceptera att Ryssland försöker få hegemoni i Eurasien"

Från 2022
Rysslands Putin och Kinas Xi diskuterar. I bakgrunden ser man ländernas flaggor.
Bildtext Kinas president Xi Jinping har uttalat sitt stöd för Kazakstans suveränitet, vilket kan ses som en markering mot Putin.
Bild: Aleksei Druxhinin /Kremlin/Sputnik/EPA

Kinas president Xi Jinping har uttryckt Kinas stöd för Kazakstans suveränitet och nationella integritet. Detta kan ses som en markering mot Putin.

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping deltar i dagarna på ett toppmöte i Samarkand i Uzbekistan. Toppmötet ordnas inom ramen för Shanghai Cooperation Organisation (SCO), som både Kina och Ryssland är medlemmar i och som vissa kallar "Österns Nato".

Men Xi Jinping inledde redan tidigare sitt besök i Centralasien genom att träffa Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev i Kazakstans huvudstad.

Där passade Xi på att uttala Kinas stöd för Kazakstans suveränitet och nationella integritet, något som bland annat Eurasianet beskriver som en "varning" till Putin.

Betydande ryskt inflytande i Centralasien

Ryssland har länge åtnjutit betydande ekonomiskt och politiskt inflytande i de fem post-sovjetiska staterna i Centralasien - Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan, Tadzjikistan och Turkmenistan.

Dessa länder står också betydligt längre ifrån Europa och länderna i väst i jämförelse med exempelvis Ukraina och Georgien, både geografiskt sett och sett till ländernas utveckling.

Men kriget i Ukraina har samtidigt åsamkat oro för den nationella suveräniteten i de centralasiatiska länderna.

En kazakstanier berättar anonymt för Svenska Yle att det finns reella farhågor gällande landets suveränitet, i synnerhet bland den yngre populationen.

– Men Putin är fortfarande populär bland ryska nationalister i de norra delarna av landet, säger personen.

Rysslands president Vladimir Putin (till höger) uppges, åtminstone tidigare, ha haft en betydligt svalare relation till Tokajev (till vänster) än till Nazarbajev.
Bildtext Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev och Rysslands Vladimir Putin.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Förhållit sig neutralt till kriget

De centralasiatiska länderna har förhållit sig neutralt till kriget i Ukraina och därmed inte stöttat den ryska invasionen.

Kazakstans president Tokajev har till exempel sagt offentligt att Kazakstan inte kommer att erkänna utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk i Ukraina som självständiga stater.

Tokajevs uttalanden har i sin tur retat upp vissa inflytelserika personer i Ryssland. Den förre ryska premiärministern Dmitrij Medvedev kallade till exempel Kazakstan för en “artificiell stat” i ett numera raderat inlägg.

Centralasien också viktig för Kina

Men Ryssland är inte ensamt om att ha intressen i Centralasien. Kina har också satsat på relationerna till sina centralasiatiska grannländer under de senaste årtiondena.

– Det finns flera anledningar till att Centralasien är så viktig för Kina. En av dem är Taiwan, säger Niva Yau, senior forskare vid tankesmedjan OSCE Academy i Kirgizstan.

Kina är enligt Niva Yau beroende av goda kontakter och förbindelser till Centralasien utifall att det skulle uppstå en militär konflikt med Taiwan. Därför har Kina satsat på att bygga upp både relationer och resvägar till länderna.

Kina kan inte acceptera rysk hegemoni i Centralasien

Samtidigt har Kinas stöd till Ryssland efter den ryska invasionen i Ukraina lett till en känsla av olust i de centralasiatiska länderna.

– Kina ser på kriget i Ukraina som Rysslands sätt att minska på den europeiska och västerländska dominansen i globala frågor. Därför har Kina inte uttryckt motstånd mot kriget. Däremot förstår Kina inte varför man i Ryssland uttryckt hot mot Kazakstan.

Xis uttalande om att Kina stöttar Kazakstans suveränitet bör ses i ljuset av detta. Enligt forskaren Niva Yau försöker Kina nu ta reda på om Ryssland också strävar efter hegemoni i Eurasien.

– Kina är okej med att Ryssland minskar på västs inflytande, men inte med att Ryssland skulle få dominans i Centralasien.

Jinpings uttalande signalerar således att Kina inte skulle tolerera att Putin agerade på samma sätt i Kazakstan som i Ukraina.

Uttalandet är välkommet, enligt den anonyma kazakstaniern som Svenska Yle pratat med.

– Det visar också att det är bättre att ha Kina på vår sida än exempelvis västländerna. Väst har redan svikit Ukraina, säger personen.

Xi Jinping i styrkeposition på toppmötet

SCO:s toppmöte i Uzbekistan har omtalats som ett alternativ till den västdominerade världsordningen.

"Det är viktigt för Putin att visa att Ryssland inte är isolerat från resten av världen", sade den ryska experten på relationer till Kina, Alexander Gabuev, till The Moscow Times.

Samarkand, Uzbekistan
Bildtext Putin och Xi deltar i SCO:s toppmöte i Samarkand.
Bild: Yle

Men samtidigt är flera experter överens om att Beijing endast kommer sträcka ut sin hand så långt att deras egna intressen inte hotas. Kina vill inte dras med i Rysslands isolering.

"Kina ser Ryssland som ett land som försvagas, i synnerhet med tanke på Ukrainas framgångsrika motoffensiv", sade Temur Umarov, en expert på Kina och Centralasien vid Carnegie Endowment for International Peace, till The Moscow Times.

Källor: The Guardian, The Moscow Times, Eurasianet, CNN.