Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Beskedet efter skadeproblemen – Roger Federers enastående karriär över: "De senaste 24 åren har varit ett otroligt äventyr"

Roger Federer tackar publiken.
Bild: EPA

Efter 20 grand slam-titlar och otaliga turneringsvinster på ATP-touren är en otrolig karriär över. Roger Federer kommer att göra sina sista proffsmatcher nästa vecka.

Roger Federer slog igenom i slutet på 1990-talet och kom sedan att bli en av tennisvärldens största. 2001 vann han sin första turnering på ATP-touren och två år senare vann han Wimbledon.

I grand slam-sammanhang följde sedan ytterligare 19 turneringssegrar som är tredje flest genom tiderna.

De senaste åren har dock stora skadeproblem stoppat Federer och känner nu att kroppen inte klarar mer.

"Jag har jobbat hårt för att ta mig tillbaka men kroppen har begränsningar och budskapet har varit tydligt. Jag måste erkänna för mig själv att det är dags att avsluta min professionella karriär", skriver han på sociala medier.

Var världsetta i 237 veckor i rad

41-årige Federer gör sina sista matcher i Laver Cup i London nästa vecka. Han ingår i lag Europa som ska möta ett lag med spelare från övriga världen.

"Jag kommer att spela tennis i framtiden men inte i grand slam eller på touren"

Federer blev etta på världsrankningen i februari 2004 och höll den placeringen i 237 veckor. Sista gången han rankades som etta var under 2018.

På ATP-touren vann han totalt 103 turneringar i singel – den sista på hemmaplan i Basel i oktober 2019.

"Jag fick en talang och möjlighet att spela på en nivå som jag aldrig kunde föreställa mig. De senaste 24 åren har varit ett otroligt äventyr och emellanåt kändes det som allt passerade på 24 timmar", skriver han.

Diskussion om artikeln