"Kränkande för de människor som upprätthåller hela jäkla samhället" – vårdpersonal demonstrerade mot begränsad strejkrätt
Fackförbunden Tehy och Super protesterade mot den planerade patientsäkerhetslagen i Helsingfors samtidigt som riksdagen behandlade lagförslaget på fredagen.
Sjukskötarfacket Tehy och närvårdarfacket Super samlades i ett regnigt Helsingfors för att demonstrera mot den patientsäkerhetslag som riksdagen skulle behandla på fredag. Tehy och Super anser att lagen skulle begränsa vårdpersonalens rätt att strejka och kallar lagen för en tvångslag.
Strejken inleddes vid Medborgartorget och demonstranterna marscherade sedan mot Riksdagshuset. Sedan gick protesttåget tillbaka till Medborgarplatsen där demonstrationen pågick till klockan 15.
Uppskattningsvis ett par tusen fackmedlemmar var på plats framför Riksdagshuset, sa Svenska Yles reporter Carmela Walder då hon rapporterade direkt från demonstrationen. Helsingforspolisen beräknade ändå enligt Yle Uutiset att kring 600 demonstranter var på plats.
"Tvångsarbetet bort! Bra vård kostar! Fäll lagen! Vi vill ha mer lön!", ropade demonstranterna till beslutsfattarna.
"Ännu får vi demonstrera, så det gör vi nu"
– Vi lever i en rättstat, inte i en diktatur. Vårdare har rätt att demonstrera och har samma rättigheter som alla andra, strejkrätten är en grundrättighet, sa Supers ordförande Silja Paavola i Yles direktsändning i början av demonstrationen.
– Ännu får vi ändå demonstrera, så det gör vi nu. Det är konstigt att man inte vill betala om man nu ser vårdpersonalen som så viktig att en tvångslag måste stiftas, sa Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.
Rytkönen sa att hon aldrig skulle ha trott att en "arbetarregering" skulle stifta en patientsäkerhetslag som begränsar strejkrätten.
Fackförbunden kräver också mer lön för vårdpersonalen för att lösa vårdbristen.
– Medborgarna ska vara oroliga för vad beslutsfattarna gör. De har underbudgeterat hela social- och hälsovården och korthuset rasar om inget görs, sa Rytkönen.
Helsingfors tingsrätt förbjöd i onsdags alla strejker som planerades vid olika intensivavdelningar nästa vecka. Enligt Rytkönen visar domstolsbeslutet och patientsäkerhetslagen att sjukvårdspersonalen gör ett ovärderligt arbete.
– Om man måste ordna ett sådant här ståhej, så är det nog ganska konstigt att det finns ett så ovärderligt gäng, men att man inte vill betala dem, sa Rytkönen på fredagens demonstration.
"Jag hoppas vi blir hörda"
– Jag är så sabla arg. Vi har en regering som gärna vill kalla sig feministisk, men visar sig vara allt annat med att stifta lagen. Vi har haft stora problem med patientsäkerheten länge. Det här är vårdpersonalens sista nödrop. Det är skenheligt att man först nu gör något. Jag tror inte vi kommer någon vart i förhandlingarna utan pengar, sa sjukskötaren Panda Eriksson som deltog i demonstrationen.
Enligt Eriksson är den planerade lagen "kränkande för de människor som upprätthåller hela jäkla samhället".

Riikka, som också deltog i demonstrationen, sa i Svenska Yles direktsändning att hon hoppas att vårdpersonalen nu tas på allvar.
– Jag hoppas att vi nu blir hörda. Jag arbetar inom primärvården där vårdarbristen ännu inte syns så mycket. Mitt nio månader gamla barn ska ändå på dagis nu för att det inte finns andra som kan rycka in på jobbet.
Sjukskötarstuderanden Gry, som Svenska Yles reporter Isabella Haaja intervjuade framför centrumbiblioteket Ode under demonstrationen, sa att det finns ett enkelt svar för att lösa bristen på vårdpersonal: "Att ge vårdpersonalen högre lön och bättre anställningsvillkor".
– Enligt mig kunde beslutsfattarna själva testa på vårt jobb. Vi dricker inte bara kaffe utan gör ett viktigt jobb, och jag tror inte de förstår vad vi gör, sa Gry.
Beslutsfattare buades ut
Fackförbunden hade på förhand bett riksdagsledamöter och ministrar att komma på plats för att besvara vårdpersonalens frågor.
Millariikka Rytkönen, Silja Paavola och journalisten Katja Ståhl intervjuade bland annat riksdagsledamoten Hussein al-Taee (SDP) på Riksdagshusets trappa.
– Det är helt klart att strejkrätten är en grundrättighet. Här ställs ändå två grundrättigheter nu mot varandra. Ingen får sväva i livsfara under en strejk, det ska vi tillsammans se till. Ingen riksdagsledamot kommer att säga att patientsäkerheten kan riskeras, sa al-Taee till demonstranterna som buade ut honom som svar.
Sari Tanus, riksdagsledamot för KD, sa tidigare i Yles direktsändning att man måste lyssna på vårdpersonalen.
– Situationen inom sjukvården är hemsk och vi måste skapa förändring och det betyder också mer pengar till vårdpersonalen. Det här har fortsatt för länge.
Hela Svenska Yles liverapport från demonstrationen kan du se här:

Artikeln uppdaterades klockan 15.07 med information om att Helsingforspolisen beräknade att kring 600 demonstranter var på plats under demonstrationen.
Rättelse klockan 15.35: Personen som Isabella Haaja intervjuade vid Ode heter "Gry" och inte "Kyy".