Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Än så länge öppnar österbottningarna plånboken för hotell, restaurang och kultur – men osäkerheten är stor: "Vi tänker inte få panik"

Jessica Mattila är verksamhetsledare för föreningen Skafferiet rf. som driver kulturscenen Ritz i Vasa.
Bildtext Jessica Mattila är verksamhetsledare på kulturhuset Ritz i Vasa, vars elräkningar för ljud och ljus kan komma att skena iväg.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Blir det några pengar över när elräkningen är betald i vinter och hur kommer österbottningarna att använda de pengarna isåfall? Den frågan diskuteras just nu såväl inom restaurang- som evenemangbranschen.

Nyheterna som pekar mot tuffare ekonomiska tider duggar tätt. Kraftigt höjda priser på nödvändigheter som mat, bensin och el innebär att finländarna får mindre pengar över till annat.

Än så länge märks det här inte som färre besökare hos de aktörer inom hotell-, restaurang- och kulturbranschen som Yle Österbotten har talat med. Tvärtom.

Simon Ventus, försäljningschef på Wasa Teater, kan glatt konstatera att biljettsuget är stort inte minst inför helgens urpremiär.

– Bokningsläget är rentav lite bättre än det brukar vara och drygt hälften av höstens biljetter är redan bokade, säger Ventus.

Cisse Grönholm driver Hotel Red & Green i Närpes. Båda sidorna av verksamheten går bra, uppger hon.

– Just nu går det jättebra. Vi är ju enda hotell här och har haft ganska bra under flera års tid, kanske på grund av vindkraftsverken som byggs här och en industri som blomstrar. Vi har ett ständigt flöde av kunder, också till restaurangsidan med gott om gäster både till lunch och på kvällstid, säger Grönholm.

På kulturhuset Ritz märker man fortfarande av ett uppdämt behov av kulturupplevelser och verksamhetsledare Jessica Mattila gläds åt den stora publiktillströmningen efter två magra pandemiår.

– Nu märker vi att folk verkligen vill fara ut och njuta av livemusik, av teater och film. Vi har haft bra med folk nu på de evenemang vi har ordnat, biljetter går åt. Så vi känner inte att vi skulle behöva oroa oss ännu eller göra några ändringar, säger Mattila.

Yleisöä konsertissa.
Bildtext I sommar har finländarna gått på evenemang som aldrig förr och även i höst är utbudet på kultur stort. Men har finländarna råd?
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Tar inte ut sorger i förskott

Mattila konstaterar samtidigt att det under sommaren, åtminstone nationellt, fanns ett litet överutbud av evenemang i landet. Alla var ivriga att komma igång med verksamhet igen efter den torftiga coronatiden. Nu inför vintern kanske kurvan planar ut en aning, men fortsättningsvis finns ett stort utbud av program som erbjuds publiken.

Om publiken kommer att räcka till för allt som ordnas återstår att se, säger hon. Mattila vill inte ta ut någon sorg i förskott, även om tanken finns på att det riskerar bli en väldigt kort tid av återhämtning mellan pandemi och ekonomisk kris.

– Inte är det något som vi direkt börjat oroa oss för ännu. Om pandemin har lärt oss något så är det att man kanske inte ska spekulera alltför mycket i vad som händer i framtiden utan man måste ta saker och ting lite som de kommer och anpassa sig efterhand. Vi tänker inte få panik ännu, utan vi ser hur det utvecklar sig, säger Mattila.

Simon Ventus på Wasa Teater är inne på samma linje, men medger att framtidsutsikterna nog diskuterats på teatern de senaste veckorna.

– Det har varit på tal, vi har undrat och haft en viss oro för om det kommer att förändra köpbeteendet hos österbottningarna, säger Ventus.

Hans kollega, marknadsföringschef Jan Fröjdö, tror ändå att det finns en chans att man väljer att konsumera kultur lokalt istället för att resa bort. En teaterbiljett på hemmaplan kostar såklart mindre än teater plus tågbiljett och hotellövernattning på annan ort.

– Jag skulle ju också säga att österbottningarna överlag är stora kulturkonsumenter, till exempel så har vi hos oss runt 40 000 besökare på ett år, säger Fröjdö.

Två manspersoner står intill varandra, ser in i kameran.
Bildtext Jan Fröjdö och Simon Ventus håller i marknadsföring och försäljning på Wasa Teater. Läget inför hösten är riktigt bra, publiken köper biljetter i fin takt.
Bild: Frank A. Unger

Högre elpris drabbar också entreprenörerna och kulturproducenterna

Samtidigt som de vi intervjuat ser osäkra tider framför sig har de också fullt upp med att se över sina egna kostnader.

I Närpes medger Cisse Grönholm att de framtida elräkningarna är något som skrämmer henne litegrann.

– Redan i dagens läge har vi stora elkostnader och blir det en dubblering där så är det helt klart så att vi tvingas höja våra priser både på hotellsidan och på restaurangsidan. Och har konsumenterna då samtidigt mindre pengar i sina plånböcker så betyder det ju att de drar in på restaurangbesök och teater, det där lilla extra som man brukar unna sig. Det är klart att det här belastar vår bransch direkt, säger Grönholm.

Grönholm berättar att Hotel Red & Green redan under flera år har arbetat ur ett hållbarhetsperspektiv och stramat åt överallt där det går att strama åt. El- och vattenåtgången i huset har noggrant setts över och så mycket mer går inte att göra.

– Så därför ser jag nog inte andra lösningar än att vi tvingas höja priserna.

En kvinna med glasögon står bakom disken på en restaurang.
Bildtext Cisse Grönholm på Hotel Red & Green befarar att vintern kan komma med släckta växthus och arbetslöshet i Närpes. Det kan drabba den verksamhet hon driver.
Bild: Yle/Juho Teir

På Wasa Teater har man ett spotprisavtal för sin el, eftersom den största förbrukningen sker kvällstid. Men sedan augusti har man sett över var man ännu kan minska sin förbrukning och vidtagit en del åtgärder, berättar Simon Ventus.

Och han är inte beredd att höja priset på en teaterbiljett.

– Jag tror inte att höjda biljettpriser är en lösning på ökade elkostnader. Jag hoppas vi hittar andra sätt att lösa det, säger Ventus.

Även kulturhuset Ritz har stora lokaler och Jessica Mattila ser framför sig att vinterns elräkningar kommer att väcka en del huvudbry.

– Det blir dyrt med el för ljusshower och högtalare och alla apparater som är igång hos oss, så vi måste se över våra utgifter och fundera på hur vår verksamhet kommer att se ut över vintern.

Inte bara konsumentens ansvar

Jessica Mattila hoppas ändå att situationen kanske ändå inte blir så allvarlig som det just nu målas upp, inte minst efter nyheten om Vasa Elektriskas kommande prishöjning.

Det psykologiska spelar också en roll, säger Jan Fröjdö på Wasa Teater. Att evenemangs- och kulturproducenterna ordnar mycket program just nu sänder en viktig signal.

– Det visar ju också en tro på framtiden, och allting är inte bara konsumentens ansvar, säger Fröjdö.

Kultur, menar Fröjdö och kollegan Ventus, kan inte heller nödvändigtvis placeras i samma fack som övrig konsumtion.

– Vi behöver kultur i mörka tider, det är en del av det som bär oss. När läget är oroligt så tror jag man behöver upplyftande upplevelser och värmande berättelser, säger Simon Ventus.

Cisse Grönholm tror att oron är större i Närpes än på många andra håll, eftersom de höga elpriserna direkt drabbar stadens växthusnäring. Det budskap som nått henne är att många växthusproducenter kommer att släcka lamporna under vintern, vilket innebär att Närpes för första gången på länge kommer att se permitteringar och arbetslöshet.

– Visst är det lite moln på himmelen, men man kan inte oroa sig för det just nu utan man måste ta en månad i taget och se vart det barkar, säger Grönholm.