Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdfacken följer rättens beslut och ställer in strejker – förbereder massuppsägningar

Uppdaterad 15.09.2022 21:47.
Silja Paavola och Millariikka Rytkönen står och talar i mikrofoner framför kameror.
Bildtext Vårdfacket Supers ordförande Silja Paavola (t.v.) och Tehys ordförande Millariikka Rytkönen intervjuas av medier den 11 maj 2022 vid Riksförlikningsmannens byrå i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Vårdfacken Tehy och Super har efter tingsrättens förbud mot tre vårdstrejker beslutat att ställa in strejkerna.

Efter att Helsingfors tingsrätt på torsdagen förbjöd tre varslade vårdstrejker har vårdfacken Tehy och Super beslutat ställa in strejkerna, uppger de i ett pressmeddelande (på finska).

Strejkplanerna berörde Egentliga Finland, Centrala Tavastlands och Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Distrikten krävde att strejkerna ska förbjudas som en skyddsåtgärd.

Tingsrätten godkände kravet från distrikten och beslutade att vårdfacken kan dömas till böter på en miljon euro per strejk i fall de bryter mot förbudet.

Kränkta och besvikna vårdare

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen och Supers ordförande Silja Paavola kommer i ett pressmeddelande med hård kritik mot arbetsgivare och lagstiftare.

Rytkönen och Paavola säger att arbetsgivarnas och lagstiftarnas åtgärder för att sätta stopp för eller bryta strejker bara förvärrar problem och leder till att vårdarna blir djupt kränkta, arga och besvikna.

Silja Paavola ja Millariikka Rytkönen kertoivat Tehyn ja Superin hylkäävän sovintoesityksen 11. toukokuuta.
Bildtext Supers ordförande Silja Paavola (t.v.) och Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.
Bild: Silja Viitala / Yle

"Vi ser nu att till exempel vårdarna inom intensivvården inte har några möjligheter att kämpa för bättre anställningsvillkor trots att både rätten och riksdagen har slagit fast att deras arbete är helt oersättligt", säger Rytkönen och Paavola i pressmeddelandet.

Massuppsägningar på kommande

Tehys delegation har nu fattat beslut om massuppsägningar inom specialsjukvården. Super har å sin sida beslutat verka för massuppsägningar inom hemvården.

"Utöver sjukhusvården har vårdarbristen särskilt hårt drabbat hemvården och äldreomsorgen som helhet. Samhällets värderingar visar att de äldre endast utgör en kostnadspost", säger Paavola i ett pressmeddelande.

"SuPer motsätter sig dessa snedvridna värderingar som återspeglas i hemvårdens och äldreomsorgens attraktivitet som arbetsplats. För att göra branschen attraktiv måste lönerna och arbetsvillkoren förbättras."

Källor: STT, Yle