Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Regeringspartierna överens om patientsäkerhetslagen – grundlagsutskottet gav sitt utlåtande

Uppdaterad 16.09.2022 11:49.
Aki Lindén i plenum
Bildtext Familje- och omsorgsminister Aki Lindén berkräftade för Yle att regeringen kommit överens om patientsäkerhetslagen.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Patientsäkerhetslagen som ska trygga liv under vårdfackens stridsåtgärder kommer att behandlas i riksdagen under fredagen.

Familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SDP) bekräftar på fredagsmorgonen att regeringspartierna kommit överens om utformningen av patientsäkerhetslagen.

– Enligt mig kom vi till en överenskommelse redan igår, men det här är så komplicerade frågor att man ibland måste finjustera sina överenskommelser, säger minister Lindén.

Regeringens förslag var uppe för hörande i grundlagsutskottet på fredagsmorgonen. Enligt utskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) är strejkrätten och rätten till andra stridsåtgärder en stark grundrättighet, men förslaget om en patientsäkerhetslag är nödvändig för att trygga liv och hälsa. Nödvändigheten ligger i att man inte kommit överens om skyddsarbete mellan vårdfacken och arbetsgivaren.

Ojala-Niemelä säger att det fortfarande finns breda möjligheter till stridsåtgärder i social- och hälsovårdssektorn.

Grundrättigheter mot varandra

Svenska folkpartiets riksdagsledamot Mats Löfström är medlem i grundlagsutskottet. Han säger att behandlingen av lagförslaget har varit grundlig även om den varit snabb. På torsdagen hörde man fem sakkunniga och på fredagen kunde utskottet enas om sitt utlåtande.

– Grundlagsutskottet står fast vid att lagförslaget kan fortsätta behandlas i vanlig lagstiftningsordning, säger Löfström.

Han säger att grundlagsutskottets enda aber var att en önskan att social- och hälsovårdsutskottet skulle precisera hemvård.

– Vi tycker att just definitionen hemvård är väldigt bred och inkluderar sådana arbetsuppgifter som inte är livsviktiga.

Löfström säger att eftersom lagen ska användas som en sista utväg i fall av att liv behöver skyddas, så behöver man se över termen i lagförslaget.

– Så att man helt enkelt inte sedan använder den här lagen för arbetsuppgifter som inte kan klassas som livsviktiga, helt enkelt.

Mats Löfström framför ett fönster i riksdagen.
Bildtext Mats Löfström (SFP) säger att i det här fallet trumfar rätten till liv strejkrätten.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det är inte helt ovanligt att två grundläggande rättigheter, som rätten till liv och strejkrätten, står emot varandra. Då är det helt enkelt grundlagsutskottets uppgift att fastställa vilken rättighet som står över den andra.

– Under pandemin hade vi väldigt många frågor där grundrättigheter stod mot varandra. Restaurangerna begränsades med hänvisning till liv och hälsa.

Löfström säger att man inom grundlagsutskottet är väldigt medvetna om att man i fallet med patientsäkerhetslagen går in på vissa grundläggande rättigheter.

– Vi konstaterar att det här är så allvarligt och viktigt, och så grundligt motiverat, att riksdagen kan fortsätta behandla lagförslaget.

Behandlingen framskrider under dagen

Det är social- och hälsovårdsutskottet som i sista hand gör preciseringarna till lagtexten som sedan går vidare till omröstning i riksdagen. Utskottet träffas under fredag eftermiddag och har meddelat om ett presstillfälle som ordnas klockan 15.

Social- och hälsovårdsutskottet ordförande Markus Lohi (C) säger att lagen kommer att "föras i mål" under dagen. Det betyder att utskottet kommer att behandla förslaget färdigt så att det hinner tas upp i riksdagens plenum på eftermiddagen. Plenum börjar klockan 13.

– Jag är väldigt hoppfull om att det kommer att hittas en enighet när utskottet möts, säger Lohi.

Enligt medieuppgifter ska man ha tagit bort det personliga straffvitet för vårdpersonal ur lagförslaget. Lohi säger att han inte kan kommentera detaljerna ännu men det kommer att klarna under ett presstillfälle på eftermiddagen.