Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stafett-FM blev ett magplask efter kartmiss – mästarna protesterar efter att resultaten ströks, Fredric Portin lägger ut texten: "Tär på grenens trovärdighet"

Från 2022
Fredric Portin i farten under stafett-FM 2022.
Bildtext Fredric Portins IF Brahe slutade sexa i tävlingen. "Ett jättebra resultat för oss", kallar han det.
Bild: Marko Kantaneva / SSL

Stafett-FM i orientering blev ett fiasko på grund av kartmiss. Vissa lag fick springa en kortare sträcka och i efterhand har flera resultat strukits. Det ska inte få ske, säger Fredric Portin.

FM-medaljerna i herr- och damklassen får delas ut på nytt. Orienteringsfesten i Tavastehus förra veckoslutet har omvandlats till en fars.

Orienteringsförbundet meddelade redan på måndagen att resultaten i flera klasser – bland andra huvudklasserna – har strukits på grund av problem med kartorna.

– Det är ett uppenbart misstag, som vi självklart ber om ursäkt för, konstaterade arrangörernas informatör Anniina Paronen till Yle.

Orienterare i farten under stafett-FM 2022.
Bildtext Resultaten ströks i klasserna H21, D21, H35, H50 och H20.
Bild: Marko Kantaneva / SSL

Helt konkret handlade missen om att vissa lag fick springa samma gafflingar på flera etapper. Beroende på klass kunde lagen antingen gynnas eller drabbas tidsmässigt av det.

– Meningen är att varje lag ska gå igenom alla gafflingsalternativ, men i olika ordning. Så att alla springer exakt samma rutt till slut. Nu blev det istället så att vissa lag sprang en kortare sträcka, förklarar Fredric Portin för Yle Sporten på fredagen.

"Det är nolltolerans"

Portins IF Brahe var bästa FSO-förening i farten i Tavastehus på en sjätteplats. Men det visade sig efteråt att de gynnats av kartmissen.

– Så jag är lite jävig att kommentera det här, säger Portin och skrattar. Den tidigare landslagstränaren anser nämligen att skillnaden inte var avgörande i tävlingen.

– Man vet aldrig om man hade fått en annan bra rygg att gå på till den andra gafflingen. Det är svårt att säga hur stor skillnaden hade varit i sekunder. Men ja, vi gynnades.

Han får medhåll av Helsingin Suunnistajat, som tog guld i herrstafetten.

– Den tidsmässiga inverkan på sluttiden var klart mindre än vad tidsskillnaderna var på resultatlistan. Så det finns idrottsliga motiveringar att belöna tävlingens bästa lag enligt det som resultaten visar, säger tränaren Henrik Tala till Helsingin Sanomat.

Helsingin Suunnistajat firar FM-guld.
Bildtext Kortlivad glädje. Helsingin Suunnistajat hann tro att de fått skaka av sig besvikelsen av att ha diskats i Jukolakavlen med ett FM-guld.
Bild: Marko Kantaneva / SSL

Helsingin Suunnistajat drabbades inte av kartmissen. Tala berättar också för HS att föreningen överklagat förbundets beslut att stryka resultaten.

Men, understryker både Portin och Tala, det är viktigt att garantera att tävlingarna genomförts på ett rättvist sätt.

– Visst, det är synd att det händer just då vi springer bra och visst, det är synd om dem som tar medalj. Men den stora grejen är ju trovärdighetsfrågan, säger Portin.

– Därför blir jag så uppgiven när sådant här händer. Jo, det är svårt att arrangera en stafett i den här skalan. Jag vet att det är mycket jobb. Men det här ska inte få ske. Det är nolltolerans. Det tär på trovärdigheten för hela grenen – det är en stor imageförlust.

"Om de bästa inte deltar så ska man strunta i att ordna"

Som tidigare förbundsaktiv vet Portin också hur utmanande det kommer att bli att arrangera en ersättande FM-stafett ännu i höst. Det är något som förbundet redan hunnit meddela att de vill göra.

Enligt förbundet är målet att arrangera ersättande tävlingar så snabbt som möjligt. Annars kommer medaljerna inte att delas ut alls.

– Jag är skeptisk till att man lyckas klämma in tävlingar i kalendern över huvud taget. Och om man lyckas så kommer de bästa inte att vara på plats, säger Portin.

Tampereen Pyrintö springer i mål.
Bildtext Tampereen Pyrintö tog guld i damtävlingen med den färska Europamästaren Venla Harju i spetsen.
Bild: Marko Kantaneva / SSL

– Att sen med våld klämma in ett FM bara för att ha ett ... tja, då går vi igen in på det där om trovärdigheten. Jag tycker inte att det är sådant man ska syssla med. Om de bästa inte kan delta, vilket målet ska vara för ett FM, så ska man strunta i att ordna ett.

Enligt HS har förbundet inte kommenterat Helsingin Suunnistajats protest. Däremot har förbundet medgett att deras övervakare också misslyckades i sin uppgift att se till att arrangemangen höll måttet.

Pargas IF var bästa FSO-lag på en åttondeplats i damstafetten.

Diskussion om artikeln