Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

G-punkten – myt eller sanning? Och vad i all världen är en p-punkt?

Från 2022
Närbild på två par fötter som sticker ut under ett täcke.
Bildtext Hjälp! Var hittar jag g-punkten? Eller p-punkten för den delen? Läs vidare för att höra sexualrådgivarens tips och tricks.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Följ med Sonja och Janne i jakten på den mytomspunna g-punkten! I veckans Efter Nio gör sexualrådgivaren Annika Gunst en djupdykning i de sköna punkternas värld.

G-punkten – finns den eller inte?

Det är frågan som lämnat forskarna kluvna i årtionden. Det här trots att drygt 60 procent av kvinnor upplever att de har en g-punkt, det vill säga ett område i slidan som är extra känsligt för beröring.

Men rent anatomiskt har man inte lyckats hitta entydiga bevis på att g-punkten finns.

– Vissa studier rapporterar fynd som tyder på att området har en annorlunda anatomisk vävnad, men i andra studier har man inte lyckats hitta ett sådant område. Därför grälar man fortfarande om den här frågan, förklarar psykologen och auktoriserade sexualrådgivaren Annika Gunst.

Det var redan på 1940-talet som den tyska gynekologen Ernst Gräfenberg kom fram till att vissa kvinnor får utlösning då de stimuleras på en viss punkt i slidan. Han var inte den första att konstatera det här, men då fenomenet populariserades på 80-talet fick den omdebatterade punkten bära hans namn.

Det är därför vi talar om Gräfenbergs-punkten. Eller kort och gott, g-punkten.

Den hemliga p-punkten

Man brukar säga att g-punkten ligger omkring fyra till åtta centimeter in i slidan, på den främre slidväggen mot urinröret. Därför är det inte helt korrekt att tala om en specifik punkt, utan snarare om ett g-område.

Vissa kanske upplever något annat ställe i slidan som extra känsligt. Men då handlar det inte om g-punkten.

– Om man talar om g-punkten är det just det här området som ligger mot urinröret. Man tänker att det är en kombination av olika nerver, klitoris inre strukturer och kopplingen till urinröret som eventuellt gör att vissa rapporterar det här som ett extra känsligt område, konstaterar Gunst.

Kvinna tittar in i kameran och ler.
Bildtext "Många kvinnor upplever det här området som mer känsligt. Så upplevelsen är helt äkta, även om man inte vet om det faktiskt är frågan om en anatomisk struktur", berättar psykologen och sexualrådgivaren Annika Gunst.
Bild: Dan Gustafsson / Parad

Men visste du att män också har en slags g-punkt? Eller snarare än p-punkt. Det är nämligen prostatan – som man kommer åt via analen – som kan kännas extra skön då den stimuleras vid sex.

– Det som g-punkten och p-punkten har gemensamt är att folk kan uppleva det som ett extra känsligt område för stimulans. G-punkten stimuleras via slidan och prostatan via analen, ungefär fem centimeter upp från analöppningen.

Men till skillnad från g-punkten är prostatan ett faktiskt organ som också har andra kroppsliga funktioner. Medan g-punkten är ett samlingsnamn för känsliga ställen på slidans främre vägg.

En hand håller i en ljusröd sexleksak i plast.
Bildtext Till skillnad från vanliga vibratorer är en g-punktsvibrator lite böjd på ändan för att bättre komma åt rätt ställe.
Bild: Parad Media

Men varför har människan områden på kroppen som känns sköna att röra? Det är oklart, konstaterar Gunst.

– Men generellt sätt gällande upphetsning, orgasm och njutning finns det många evolutionära teorier kring funktionen. Det gäller just reproduktionen och evolutionen, alltså att arten ska fortsätta existera. Därför kan det finnas ett motiv att söka sig till sex om det är något som känns bra.

Så här hittar du din g-punkt

Men vad ska man göra om man är nyfiken på att hitta sina känsliga punkter? Det här är Annika Gunsts tips:

  • Det kan krävas att man är lite upphetsad för att området ska bli känsligt. Därför kan det löna sig att först kåta upp sig och sedan studera området.

  • Till en början kan det kännas lite obehagligt att ta på området, det kan till och med göra ont. Det är helt normalt och går oftast över efter en liten stund.

  • Det krävs ofta en annorlunda stimulans än vid andra områden, snarare ett djupare tryck än försiktig beröring.

  • Man kan ta hjälp av sexleksaker, som prostatastimulatorn eller g-punktsstimulatorn. Till skillnad från vanliga vibratorer är en g-punktsvibrator lite böjd på ändan för att bättre komma åt rätt ställe.

  • Hittar du inte? Det är helt okej! Det finns många andra ställen på kroppen som kan kännas sköna att ta på, det är bara att börja utforska dem istället.

Se hela intervjun i Efter Nio på måndag den 19 september klockan 21 i Yle Fem och på Arenan.

Viktiga vändpunkter i Benjamin Peltonens liv - Spela upp på Arenan