Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Torka grönsakerna som blir över – ett bra sätt att minska matsvinnet

Från 2022
Torka grönsakerna som blir över – ett bra sätt att minska matsvinnet - Spela upp på Arenan

Paprika, zucchini, vitlök, chili och svamp går lätt och snabbt att torka. Torkade grönsaker kräver ingen energi för att bevaras, de tar liten plats och de håller i flera år.

Att en paprika eller en zucchini börjar bli lite torr betyder inte att den är dålig, den går utmärkt att laga mat av ändå. Men om man inte har tänkt laga något med paprika eller zucchini just den här veckan går det bra att torka grönsakerna för att använda dem senare.

Torkning är ett förvånansvärt bra sätt att lagra grönsaker. Det är energisnålt då det inte krävs någon energi för att uppbevara de torra grönsakerna och dessutom håller sig grönsakerna i flera år. I torkad form tar grönsakerna dessutom väldigt lite plats.

Torkade grönsaker blöts upp i hett vatten i tio minuter och är sedan färdiga att tillagas. De blir förstås inte som färska igen men i en gryta, soppa eller sås märks det inte. Och det är fantastiskt att hitta burkar med grönsakerna i skafferiet den dag man plötsligt kommer på att man behöver en paprika men har glömt köpa.

Vitlök, svamp och chili på ett bord.
Bildtext Vitlök, svamp och chili är lätt att torka.
Bild: Susanna Ström-Wilkinson / Yle

De flesta grönsaker går att torka

Jag tycker att svamp, paprika, zucchini, vitlök och chili är lättast att torka. Har man varmt och torrt inne går det oftast bra att lufttorka grönsakerna, men för att vara mer effektiv kan man torka dem i ugnen på 50°C med luckan lite på glänt. Sätt en träslev emellan så att vattenångan kan komma ut. Det går också att torka grönsaker i bastun på låg värme.

Lägg grönsakerna på ett galler, myggnät, plåt eller bricka klädd med bakplåtspapper. Bakplåtspappret hindrar grönsakerna från att klibba fast i underlaget och skyndar också på torkningen då det leder bort en del fukt från grönsakerna.

Torkningen tar omkring 4-8 timmar i ugnen och några dygn i rumstemperatur. Den bör pågå tills grönsakerna går att bryta sönder med ett litet snäpp. Känns de sega är det troligtvis vatten kvar i dem. Det är också bra att lyssna på ljudet när du rör runt i grönsakerna. Rasslar det om dem är de torra.

Svamp torkar bra i rumstemperatur

All svamp går att torka, även vanliga champinjoner.

Rensa och skiva svampen i 5 mm tjocka skivor. Lufttorka på ett galler, myggnät eller en bricka med bakplåtspapper. Svamp behöver inte torkas i ugnen.

Vitlök och svamp på en bricka.
Bildtext Svamp och vitlök torkar på några dagar i rumstemperatur.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Lufttorka vitlöken

Skiva vitlöken i 1 mm tjocka skivor. Bred ut skivorna på lite bakplåtspapper och låt lufttorka.

Blanchera paprikan 30 sekunder

Paprika får bättre smak om man blancherar den innan torkningen.

Skär paprikan i 5 mm tjocka skivor.

Koka upp en stor gryta med några centimeter vatten på botten. Lägg i paprikan och låt den ligga i det kokande vattnet i 30 sekunder. Häll bort vattnet och bred ut paprikan på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Torka i ugnen på 50°C med luckan lite på glänt (sätt en träslev emellan).

Torkad och färsk paprika.
Bildtext Torkad paprika håller mycket länge.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Salt driver ut vatten ur zucchinin

Skiva zucchinin i 5 mm tjocka skivor och bred ut skivorna på en bit hushållspapper. Salta på skivorna och vänta i ungefär 10 minuter eller tills du ser att mycket vatten har dragits ut ur skivorna. Torka bort vattnet med hushållspapper och lägg ut skivorna på tork på en plåt eller bricka med bakplåtspapper.

Zucchini kan torkas antingen i ugn på 50°C eller lufttorkas om man har varmt och torrt inne.

Torkad zucchini.
Bildtext Då zucchinislantarna rasslar och prasslar är de torra.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Chili är också dekorativt

Chilifrukter kan lufttorkas hela. Trä upp dem på ett snöre eller bind ihop dem i dekorativa buketter och häng upp i köket, färdiga att användas.

Chili.
Bildtext Chili torkar av sig själv där de ligger.
Bild: Juha Leskelä / Yle