Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bättre coronaläge än väntat i Lovisa och Sibbo: "Fortsätter det så här så behöver vi inga begränsningar i höst"

Från 2022
Någon har kastat ett munskydd på gatan.
Bildtext I höst kanske vi klarar oss undan coronarestriktioner. Munskydd och handsprit kan ändå vara bra att ha med sig fortfarande, för säkerhets skull. Arkivbild.
Bild: Petteri Bülow / Yle

De senaste åren har hösten fört med sig ett uppsving i antalet coronafall, men nu är läget äntligen annorlunda.

– Coronaläget ser lite bättre ut vecka efter vecka när jag tittar på statistiken. Siffrorna går neråt hela tiden, säger Leena Kokko som är direktör för social- och hälsovårdsväsendet i Sibbo.

Förra veckan testade 19 Sibbobor positivt för corona i officiella laboratorietest. Veckan innan var de 25 och veckan innan dess, alltså vecka 34, testade 46 personer positivt för corona. Den senaste månadens kurva pekar alltså ganska brant neråt.

– Det är en jättebra nyhet. Alla tänkte säkert att antalet fall skulle börja öka igen efter att semestrarna tog slut som det har brukat göra under hösten. Men nu ser det ut att gå neråt, åtminstone här i Sibbo för tillfället, säger Kokko.

Hon tror den positiva utvecklingen beror på att så många redan fått flera vaccin eller varit sjuka.

– Om det fortsätter så här så behövs det inga begränsningar i höst. Det skulle vara jättebra, jag tror många är trötta på det redan. Vi ska hoppas nu att det här inte kommer tillbaka, säger Kokko.

En person i vit skyddsdräkt sticker in ett papper genom en öppen bilruta. Det är en skötare som ska coronatesta personen i bilen.
Bildtext Allt färre personer testar positivt i officiella coronatest. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I augusti lyckades coronviruset ta sig in på en del av kommunens äldreboenden, både personal och äldre insjuknade. Just nu är läget lugnt på kommunens enheter.

– För tillfället är allt under kontroll, inga problem, säger Kokko.

Sibbo kommun meddelade i dag fredag att tidsbokningen till den senaste boostervaccinationen har öppnats. Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar en ny boostervaccination mot corona i höst för alla som fyllt 65 år, alla som fyllt 18 år och hör till medicinska riskgrupper samt alla som fyllt 12 år och som har kraftigt nedsatt immunförsvar. Enligt Kokko finns det gott om vaccinationstider i Sibbo.

Borgå stad har fattat samma beslut gällande boostervaccinationer, likaså Lovisa stad.

Bra läge också i Lovisa

– Just nu är det ganska lugnt, det har inte kommit lika mycket fall som tidigare, säger Lovisas grundtrygghetsdirektör Carita Schröder.

Förra veckan testade 26 Lovisabor och en Lappträskbo positivt för corona, vilket är en nedgång från tidigare veckor.

– Det har varit omkring 50–60 fall per vecka men nu har antalet sjunkit. Att skolorna börjat har inte påverkat så mycket som vi först trodde det skulle, säger Schröder.

Hon påpekar att många säkert testar sig hemma istället för att gå på officiellt laboratorietest, så stadens siffror berättar inte allt om hur många som faktiskt smittats. Förutom coronaviruset cirkulerar också vanliga höstinfluensor just nu.

Också i Lovisa finns det gott om lediga vaccinationstider.