Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi lämnar både Domvillan och ASA-huset

Uppdaterad 16.09.2022 15:47.
Domvillan vid Åbo Akademi.
Bildtext Ännu öppet vad som kommer att hända med Domvillan då kvarteret Stjärnan är färdigbyggt.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Styrelsen för Åbo Akademi godkände i fredags enhälligt den nya fastighetsplanen.

Det innebär att man lämnar både Domvillan och ASA-huset, där fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi har verkat. Den verksamheten ska istället koncentreras till kvarteret Stjärnan, där Gadolinia nu finns.

Dessutom avstår Akademin från Gripen, Kosmorama och Tryckerihuset när kvarteret Stjärnan är färdigställt. I en tidigare plan föreslogs att Akademin skulle lämna också huvudbyggnaden, men istället kommer verksamheten att förstärkas i den gamla anrika huvudbyggnaden så att ledningen och delar av förvaltningen flyttar tillbaka till dit. Juridiken bereds utrymmen i Humanisticum.

Styrelseordförande Thomas Wilhelmsson säger till Yle Åboland att fastighetsbyrån och rektor gjort en omfattande utredning.

– Det är en inkluderande utredning, där alla har fått säga sin åsikt. Jag har uppfattat att det förekommit endast lite kritik, säger Wilhelmsson.

Fastighetsplanen har uppdaterats för att Åbo Akademi vill spara pengar och få mer ändamålsenliga lokaler.

Åbo Underrättelser var först med nyheten.

Artikeln har 16.9.2022 klockan 15.47 korrigerats, så att Åbo Akademi lämnar också Gripen, men att Akademins ledning flyttar tillbaka till huvudbyggnaden.

Diskussion om artikeln