Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu börjar det synas tecken på ekonomiska problem i hushållen – men den verkliga krisen kan ligga runt hörnet

Från 2022
Slantar och räkningar.
Bildtext Senast då vinterns första stora elräkning kommer kan det bli rusning till skuldrådgivarna, tror man vid rättshjälpsbyråerna i de österbottniska landskapen.
Bild: Yle

Vid skuldrådgivningen i de österbottniska landskapen ser man nu tecken på att hushållens ekonomiska nöd ökar. Skuldrådgivarna befarar att problemen kommer att öka.

Rättshjälpsbyråernas ekonomi- och skuldrådgivare får nu dagligen ta emot samtal från österbottningar som inte vet hur de ska kunna hantera sina utgifter och betala sina räkningar.

Till de vanligaste trångmålen hör höga elräkningar och uppvärmningskostnader. Också de höga bränslepriserna orsakar huvudbry för dem som å yrkets vägnar tvingas köra längre sträckor.

Anne Hietala, som är ekonomi- och skuldrådgivare vid Södra Österbottens rättshjälpsbyrå, uppger att det finns fler orsaker än inflationen bakom det ökade hjälpbehovet.

Många hushåll fick nämligen problem redan under coronapandemin, exempelvis på grund av arbetslöshet eller permitteringar.

– Hittills har många kämpat på med sina räkningar och skulder, med de allt högre levnadskostnaderna kan det slutligen bli för mycket, säger Hietala.

Fler behöver hjälp senast i och med vinterns elräkningar

Vid Mellersta Österbottens och Österbottens rättshjälpsbyrå uppger man att hösten även normalt är en årstid då medborgarna är aktiva i ekonomiska frågor. Nu ökar ändå oron rejält i och med de högre priserna på mat, bensin och el.

Ekonomi- och skuldrådgivare Marika Niittykoski bedömer att en våg av förfrågningar från hushållen väntar runt hörnet, senast i början av vintern då de första riktigt stora elräkningarna ska betalas.

Många gånger är det först då väggen redan har kommit emot som hushållen tar kontakt.

– Då ser det ofta ut så att kunden redan sen länge har obetalda räkningar hos utmätningen eller så har man tagit lån för att hantera sina skulder. Tyvärr är det här väldigt typiskt, säger Niittykoski.

Som första hjälp rekommenderar hon att hushållet gör upp en budget och följer den. Då upptäcker man lättare om det finns utgifter i vardagen som skulle gå att undvika.

En annan åtgärd som Niittykoski brukar föreslå är att man tar reda på vilka stöd eller bidrag man kunde vara berättigad till.

Det här är en förkortad version av artikeln Korkeat hinnat ja kasvavat elämiskustannukset synkentävät kotitalouksien näkymiä – todelliset ongelmat tulevat esiin lähikuukausina skriven av Petri Kuikka / Yle Kokkola. Översättning och bearbetning av Moa Mattfolk / Yle Österbotten.