Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Partierna nominerar kandidater inför riksdagsvalet – energifrågan kan bli avgörande

Från 2022
Riksdagshusets trappa som badar i solsken.
Bildtext Riksdagsvalet hålls den 2 april 2023.
Bild: Silja Viitala / Yle

I Vasa valkrets ställer alla sittande riksdagsledamöter upp för omval. Statsvetaren Kim Strandberg på Åbo Akademi tror att valrörelsen kommer att domineras av energifrågan.

Om knappt sex månader, den 2 april 2023, ordnas riksdagsval i Finland. Under sommaren och hösten har partierna småningom börjat nominera sina kandidater.

Svenska Folkpartiet har hittills nominerat tio kandidater i Vasa valkrets. Kretsordförande Henrik Antfolk är nöjd.

– Jag tycker att vi har en bra och bred kandidatuppsättning så här långt.

Bland SFP:s kandidater finns riksdagsledamöterna Anna-Maja Henriksson, Joakim Strand, Mikko Ollikainen och Anders Norrback.

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson
Bildtext SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson ställer upp för omval.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I det senaste riksdagsvalet 2019 tog partiet ett fjärde mandat i Vasa valkrets. Enligt Antfolk har man ett klart mål också denna gång.

– Målet är förstås att fyra blir invalda, men också att vi börjar gå mot ett femte mandat på sikt.

Samlingspartiet har nominerat elva kandidater i Vasa valkrets. Bland dem finns riksdagsledamöterna Paula Risikko och Janne Sankelo.

Riikka Varila, som är verksamhetsledare för Samlingspartiet i Österbotten, säger att man siktar på att ta ett tredje mandat i valet i vår.

Alla riksdagsledamöter ställer upp för omval

Några andra som hoppas på att öka är Sannfinländarna. Det säger Timo Sillanpää, kretsordförande i Mellersta Österbotten.

– Fyra riksdagsledamöter från Vasa valkrets är minimimålet.

Bland Sannfinländarnas nominerade kandidater finns förra valets röstmagnet Mauri Peltokangas, samt hans kollegor i riksdagen Juha Mäenpää och Jukka Mäkynen.

Kuvassa Mauri Peltokangas seisoo Kokkolan torilla.
Bildtext Mauri Peltokangas (Sannf) var en av röstmagneterna i Vasa valkrets 2019.
Bild: Petra Haavisto / Yle

För Kristdemokraterna ställer riksdagsledamoten Peter Östman upp för en fjärde period.

Också Centerns kvartett med Pasi Kivisaari, Mika Lintilä, Mikko Savola och Antti Kurvinen ställer upp för omval, enligt tidningen Ilkka-Pohjalainen (bakom betalmur). Det samma gäller Socialdemokraternas Matias Mäkynen och Kim Berg.

De gröna har hittills nominerat fyra kandidater, och har som mål att få in en riksdagsledamot från valkretsen. Vänsterförbundet har ännu inte meddelat om kandidatnomineringar.

Energifrågan i centrum

Kim Strandberg är professor i statskunskap på Åbo Akademi. Han är inte särskilt förvånad över de nomineringar som har offentliggjorts hittills.

– Det är ganska naturligt att man går ut tidigt med de som är givna. Sedan blir de alltid tvungna att jaga kandidater på slutet.

Nomineringstiden slut den 21 februari 2023. I Vasa valkrets kan partierna ställa upp högst sexton kandidater.

Kim Strandberg
Bildtext Statsvetaren Kim Strandberg är inte överraskad av nomineringarna hittills.
Bild: Johannes Björkqvist / Yle

Strandberg tror att energifrågan kommer att dominera valrörelsen.

– Nu ser vi rubriker om växthusnäringen i Närpes och vi har haft en massa arga insändare om Vasa Elektriskas prishöjningar, så det kommer definitivt att vara det som är det viktigaste. Jag är övertygad om det.

Nationellt tror Strandberg att det kan gynna De Gröna att energifrågan är stor, men i Vasa valkrets kan de få det knepigare. De Gröna har i nuläget inga riksdagsledamöter från valkretsen.

I fråga om Vasa Elektriska är en frågeställning om man ska låta marknaden styra eller om samhället – i det här fallet staden – ska gå in och subventionera för att motverka prishöjningarna. Det här är frågor som ligger Samlingspartiet respektive Socialdemokraterna nära, säger Strandberg.

– Det kanske kommer in också en sådan dimension av energiprisfrågan.

Diskussion om artikeln