Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är Ryssland välkommet in i idrottsvärmen igen? IOK för samtal i kulisserna – NHL vill se ryskt lag i sitt World Cup: "Våra ryska spelare skulle gilla det"

Från 2022
Ryssarna deppar efter finalförlusten mot Finland.
Bildtext Precis innan det ryska anfallskriget i Ukraina inleddes åkte det rysa OS-laget på stryk i hockeyfinalen mot Finland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

IOK öppnar för Ryssland och Belarus i internationell idrott. Vad är på gång i maktens korridorer? Någon tidtabell finns inte, men IOK letar efter en väg för att ge ryska idrottare chansen igen.

Då Rysslands krigsoffensiv i Ukraina startade i slutet av februari kapade idrottsvärlden i snabb takt de flesta banden till aktiva från Ryssland och Belarus.

Många grenar har följt den linjen – och så sent som i dag kom beskedet att det internationella skidskytteförbundet fortsätter att ge ryska och belarusiska idrottare kalla handen.

Men nu kommer ändå vissa tecken på att internationell idrott kan hålla på att luckra upp sitt förhållningssätt till Ryssland.

Enligt Reuters ska den internationella olympiska kommittén IOK ha öppnat diskussionen för att enskilda idrottare från Ryssland och Belarus inte ska straffas med utestängning från all internationell idrott.

I ishockeyn – där Ryssland är portat från att delta i IIHF:s VM-turneringar – planerar i sin tur NHL för att ett ryskt landslag ska spela i World Cup 2024.

– Vi skulle gilla det och jag tror att våra ryska spelare skulle gilla det. Vi vill ha med dem på ett bra sätt, säger NHL-bossen Bill Daly enligt ESPN.

Enligt Daly är det för tidigt att bestämma om det blir spel under rysk eller neutral flagga.

Ifrågasatt IOK:s beslut

IOK:s finländska representant Emma Terho berättar mer om processen runt IOK:s beslut i en Yle Urheilu-intervju. Linjedragningen att sätta stopp för Ryssland har ifrågasatts och ärendet diskuterades senast under ett möte i Lausanne förra veckan.

– Det handlar om en organisation med 206 medlemsländer. Frågor kommer från exempelvis länder som upplever att de också har bombats och befunnit sig i krig, och de undrar varför de länder som har attackerat dem får delta, säger Terho.

– Globalt ser åsikterna annorlunda ut jämfört med Europa. Å andra sidan har Europa mer personliga band till ryska idrottare. Frågan om oskyldiga individer drabbas finns.

Alexander Bolsjunov vid en vallarbuss.
Bildtext Som det ser ut just nu kommer Alexander Bolsjunov inte att vara med i vinterns världscup på skidor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En sport där ryska idrottare har fått delta är tennisen. Nyligen spelade till exempel Daniil Medvedev i grand slam-turneringen US Open – och många av hans motståndare tycker att det är rätt.

Ingen exakt tidtabell

Någon exakt tidtabell för när ryska och belarusiska idrottare kan vara välkomna in i värmen igen finns inte.

– Vår rekommendation är i kraft, men det pratas allt mer om hur villkoren skulle kunna se ut för att de ska komma tillbaka. Det som också påverkar tidtabellen är om det finns en tillräckligt neutral väg, säger Terho.

Finska skidförbundets ordförande Markku Haapasalmi ser i dagsläget inget som talar för att ryska längdåkare är med då världscupen startar.

– IOK sätter ramarna och grenförbunden fattar beslut.

Just nu är läget enkelt: Ryssland får inte delta i Fis-tävlingar, och situationen kan förändras om IOK ger nya besked.

I den europeiska fotbollen har Uefa stängt av Ryssland, medan Belarus fortfarande får vara med. Nästa vecka ska det belarusiska landslaget avsluta Nations League, men den kommande EM-värden Tyskland kräver att Belarus ska stängas av från EM-kvalet.

Diskussion om artikeln