Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stödet för det brittiska kungahuset minskar snabbt bland 16-24-åringar – oklart hur det går med monarkin efter kung Charles III

Brittiska kungafamiljen står uppradad på en balkong och vinkar åt folket.
Bildtext Charles III är nu kung och efter honom blir det sonen Williams (längst till höger) tur att ta över om allt fortsätter som hittills.
Bild: Chris Jackson / Getty Images

Drottning Elizabeths bortgång och slutet på den långa eran har gett ny kraft åt diskussionen om huruvida det vore dags att slopa monarkin, avskaffa kungahuset och göra Storbritannien till en republik.

Drottning Elizabeth med sina plikttrogna 70 år på tronen var en sak för sig, men hennes son Charles III är en annan sak, skriver BBC.

Särskilt i Skottland, men också i England, Wales och Nordirland, är det oklart hur den nya monarken ska fylla de stora stövlarna - han är inte närmelsevis lika populär som sin mor.

I fjol tyckte endast 32 procent av britterna i åldern 16-24 att landet ska vara en monarki också framöver. Siffran har kommit ner med 14 procentenheter på bara några år.

Kehinde Andrews, professor i samhällsvetenskap vid universitetet i Birmingham, säger sig definitivt anse att kungafamiljen, som nästan i sin helhet utgörs av vita personer ur eliten, inte har någon plats i en jämlik demokrati, skriver Yle Uutiset.

– Drottningen går omkring med handskarna på och hon vidrör aldrig folket. Dessutom bär hon smycken som är bortförda från Indien, sa Andrews till nyhetsbyrån Reuters två dagar före drottningens död.

Republikens vänner hoppas på de unga

Republikförespråkarna i Storbritannien lägger nu sitt hopp till de unga, av vilka allt fler anser att det privilegiestinna hovet hör till det förflutna.

Det är just tanken om att monarkin strider mot tidens anda som kan lyckas med det som alla skandaler inte lyckats med, säger hovexperter.

Medfödda privilegier passar inte ihop med exempelvis Black Lives Matter- och Me Too-rörelserna, säger organisationen Republics ledare Graham Smith till nyhetsbyrån Reuters.

Republic anser att kungahuset är för dyrt att upprätthålla. Man vill hellre sätta pengarna på den offentliga sektorn tjänster och man kräver en folkomröstning om monarkin nu när Elizabeth gått ur tiden.

Elizabeth bar upp kungahuset

Enligt den globala marknadsundersökningstjänsten Ipsos var stödet för drottning Elizabeth "skyhögt" i samband med 70-årsfestligheterna i sommar.

Några månader tidigare, i maj 2022, hade 22 procent av britter över 16 år svarat att de vill slopa monarkin medan 68 procent ville bibehålla den. 10 procent visste inte vad de ville.

De flesta britter tror att läget är likadant om tio år men att saker kommer att förändras inom loppet av 50 - 100 år, kanske redan under Charles son Williams regeringstid.

Stödet har nämligen snabbt minskat bland 18-24-åringar, enligt YouGov.

År 2019 sa 46 procent ja till kungahusets fortsatta existens, år 2020 hade siffran sjunkit till 40 och i fjol var det 32 procent som ville bibehålla institutionen.