Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omsorgsminister Aki Lindén ser allvarligt på vårdarnas missnöje – men regeringen kan inte ingripa i lönesättningen

Uppdaterad 17.09.2022 11:35.
Omsorgsminister Aki Lindén: Jag förstår vårdarnas missnöje, men lösningen finns hos arbetsmarknadsparterna - Spela upp på Arenan

Hälften av alla vårdare i den offentliga sektorn är beredda att säga upp sig i protest mot patientsäkerhetslagen. Omsorgsminister Aki Lindén (SDP) säger att han förstår vårdarnas missnöje, men det är arbetsmarknadsparterna som sitter på lösningarna.

Hälften av alla sjukskötare, närvårdare och annan sjukvårdspersonal i den offentliga sektorn är alltså beredda att säga upp sig i protest mot bland annat patientsäkerhetslagen.

Det här visar en enkät som Helsingin Sanomat gjort. Inom ett knappt dygn fick tidningen in nästan 4 000 svar på sin fråga gällande beredskapen att säga upp sig. Det är vårdfacken Tehy och Super som hotar med massuppsägningar.

Omsorgsminister Aki Lindén säger att han förstår vårdarnas missnöje.

– Situationen blir hela tiden värre och den är ganska hemsk. Sanningen är att missnöjet bland vårdarna är enormt, säger omsorgsministern Lindén.

"Mycket allvarligt att vårdare vill bli av med rättigheter"

Samtidigt har nästan 500 sjukvårdare och närvårdare ansökt om att säga upp sina yrkesrättigheter, meddelar tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira).

Ifjol var motsvarande siffra under 50.

– 500 är mycket. Normalt handlar om bara några tiotal per år. Alla de här siffrorna är mycket allvarliga, säger omsorgsministern.

"Vårdarlönerna ligger på arbetsmarknadsparternas bord"

Regeringen är fortfarande ovillig att gå in med pengar i den utdragna arbetsmarknadskonflikten om vårdarlönerna. Lindén hoppas på ett avtal mellan kommunarbetgivarna KT och vårdarfackena.

– Vårdarlönerna ligger på arbetsmarknadsparternas bord. En överenskommelse blir det förr eller senare, säger omsorgsminister Aki Lindén.

Men om det inte blir ett avtal?

– Sen går det några veckor och det blir avtal. Alla strejker slutar någon gång, konstaterar omsorgsministern Aki Lindén.