Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FM på rullskidor bjöd på intressanta finaler – Lauri Vuorinen besegrade utropstecknet Eero Rantala, Katri Lylynperä fick Kerttu Niskanen att krokna

Från 2022
Katri Lylynperä åker skidor.
Bildtext För det mesta tävlar Katri Lylynperä på snö. I Vuokatti var underlaget asfalt.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Rullskidsmedaljer delas under veckoslutet ut i Vuokatti. Först ut var sprinttävlingarna i klassisk stil. I damfinalen lyckades Katri Lylynperä besegra Kerttu Niskanen, medan Lauri Vuorinen spurtade till sig herrsegern.

På herrsidan tog rutinerade Lauri Vuorinen hem segern med en halv sekunds marginal. Han var bara trea i sin semifinal och tog sig till final på tid.

– Jag kände mig lite spänd, säger Vuorinen i Ilta-Sanomats sändning.

– Så här på hösten känner man sig lite osäkrare än på vintern. Det var ingen lätt dag. Jag höjde min nivå under dagen.

Eero Rantala överraskade

Den 19-årige Eero Rantala var dagens stora utropstecken. Rantala var snabbast i kvalet, tvåa i sin kvartsfinal, vann semifinalen och åkte i finalen i mål som FM-tvåa.

Rantala tog initiativ finalen och ledde länge, men blev passerad av Vuorinen strax före upploppet. Säsongen 2021–22 tog för Rantalas del slut redan i december på grund av skadeproblem.

– I vintras fick jag köra stakmaskin i fem månader då jag inte kunde åka skidor utomhus. Då utvecklas man en del, säger Rantala.

– I det stora hela har sommaren gått bra. Säsongens huvudmål är den klassiska sprinten i junior-VM i Kanada.

En hel del välkända skidåkare var anmälda till herrtävlingen. Perttu Hyvärinen, Joni Mäki och Markus Vuorela var några tunga namn som ändå inte kom till start.

Lylynperä slog Niskanen

I damernas sprint var Katri Lylynperä och Kerttu Niskanen de stora favoriterna. Landslagsåkaren Johanna Matintalo kom inte till start.

I kvalet var Niskanen etta, då hon var drygt tre sekunder snabbare än tvåan Lylynperä. Niskanen och Lylynperä vann sedan sina respektive kvartsfinaler och semifinaler.

Den klassiska sprinten i Planica är min favoritdistans

Katri Lylynperä

I finalen lade Lylynperä i en extraväxel i den sista stigningen före upploppet. Niskanen kunde inte svara och åkte i mål 1,43 sekunder efter vinnaren Lylynperä.

– Jag var ute efter segern, säger Lylynperä i Ilta-Sanomats segerintervju.

– Men sommaren har inte gått bra. Jag blev sjuk i juli. Sedan drog jag på mig en baklårsskada och kunde inte träna på tre veckor. Efter det har jag fått bygga upp formen.

– Huvudmålet är VM i Planica. Den klassiska sprinten där är min favoritdistans. Jag är ute efter en framskjuten placering.

På söndag tävlas det om FM-medaljer på normaldistanser. Herrarna åker 16 kilometer och damerna 12 kilometer i fristil.

Skidsäsongen inleds det första veckoslutet i november med tävlingar i finska cupen i Vuokatti. Världscuppremiären i Ruka står på programmet den 25–27 november.

Resultat

Herrar
1. Lauri Vuorinen 3.28,63
2. Eero Rantala +0,52
3. Verneri Suhonen +0,81
4. Lauri Mannila +2,15
5. Ville Ahonen +3,33
6. Verneri Poikonen +19,84

Damer
1. Katri Lylynperä 2.57.51
2. Kerttu Niskanen +1,43
3. Tiia Olkkonen +3,97
4. Jasmin Kähärä +6,04
5. Johanna Ukkola +6,52
6. Jasmi Joensuu +10,98

Diskussion om artikeln