Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tystnaden la sig över Olympiastadion då KuPS-supporter föll från läktaren och fick läkarvård efter cupfinalen – lättnad i gulsvarta guldlaget: "Skönt då han lyfte näven"

Från 2022
KuPS firar cupguldet 2022.
Bildtext Efter beskedet att supportern hade klarat sig utan livshotande skador kunde KuPS lyfta cupbucklan och fira.
Bild: Lehtikuva

KuPS-festen stannade då en supporter föll ner från läktaren. Anhängaren klarade sig – och nu ska cupmästarna fira ordentligt. "Jag kan lova att det blir firande ett par kvällar", säger Simo Valakari.

Efter en strålande finalinsats, ett sent segermål och ett första firande lade sig tystnaden hastigt över Olympiastadion. Hela KuPS-laget samlades vid bortre långsidan – nedanför den tillresta klacken från Kuopio.

Jubelscenerna efter slutsignalen tog en abrupt vändning då en supporter föll från läktaren och landade på en läktarsektion lägre ner. Uppskattningsvis handlade det om ett fall på ett par meter och flera läkare – bland annat lagläkaren i KuPS – var tidigt på plats för att hjälpa till.

KuPS-supporter får läkarvård efter cupfinalen.
Bildtext En supporter fick läkarvård efter att ha fallit från läktaren.
Bild: Lehtikuva

KuPS-spelarna stod med guldmedaljer runt halsen och väntade oroligt, men efter en stund kom lugnande besked: supportern hade inga livshotande skador utan det handlade om en benskada.

– När han bars från läktaren lyfte han näven, alla andra på läktarna ropade hans namn och det var skönt att se att det gick så pass bra. För en stund lade det sordi på stämningen, säger Diogo Tomas till Yle Sporten.

– Det var självklart en lättnad när det beskedet kom. Händelsen sätter allt i perspektiv. De senaste åren har vi upplevt att större, viktigare saker händer i världen, men fotboll ska ge glädje. Och i slutändan tror jag att många blev väldigt glada i dag, säger tränaren Simo Valakari till Yle Sporten.

Nickmål i 88:e avgjorde

Valakari hade all anledning att vara eld och lågor över den spelmässiga insatsen. KuPS spelade ut FC Inter efter noter – speciellt efter paus – och skapade massor av chanser. I den 88:e minuten kom inhopparen Gabriel Bispo högst på ett inlägg och nickade in segermålet.

– Min känsla var att vi skapar så mycket att vi vinner – oavsett om matchen går till förlängning eller straffar. När bollen väl gick in var det otroligt. Sen fick de lite tryck och då blir det mest att försöka få undan bollen, säger Tomas.

Diogo Tomas firar KuPS cupguld 2022.
Bildtext Ett par dagar efter att ha fått en plats i A-landslaget fick Diogo Tomas fira andra raka cuptiteln med sitt KuPS.
Bild: Lehtikuva

Hela Inter var vansinnigt när de tyckte att de blev bestulna på en straff efter en handssituation på stopptid. När den ilskan hade lagt sig kom Tommi Jyry till intervjumikrofonen utan ursäkter.

– En insats som speglar säsongen. Vi kämpade och slet, men efter paus försvann vårt offensiva spel. Vi försvarade hela tiden och då blir det svårt att vinna. Det var som att vi väntade på förlängningen.

– Alla vet att det här var vår sista chans att vinna något den här säsongen. Och vi ville säkra en kvalplats till Europa för nästa år i dag, det ska jag inte ljuga om.

"Ska fira ett par kvällar"

Det var aldrig riktigt nära. KuPS tog andra raka cuptiteln med Valakari på bänken, och den karismatiske tränaren jublade ordentligt när domaren visslade för full tid.

– Vi har pratat mycket om att finaler är unika. Att vi sedan spelar en så bra match … Jag är väldigt nöjd. Och nu ska vi fira det här ett par kvällar, det kan jag lova.

Tio senaste cupmästarna

I och med att fotbollsligan tar landslagspaus och fortsätter först om en och en halv vecka finns tid för att både fira och rikta om fokuset mot guldduellen mot HJK.

Fem matcher återstår i ligaspelet och just nu är KuPS två poäng efter HJK. Om allt går som det ska väntar en direkt seriefinal i sista omgången om en månad.

– Det här är KuPS. Vi vill vinna varje tävling som vi deltar i och vi förväntar oss också det. Nu har vi säkrat Europaspel och det är något som alla ligalag vill ha. Och visst finns chansen till ligatiteln där långt borta – men nu ska vi suga på den här karamellen.

Finska cupen

Final:

KuPS–FC Inter 1–0 (0–0)
88' Gabriel Bispo 1–0

Diskussion om artikeln