Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efter 20 år har han fortfarande lika roligt på scenen – Wilhelm af Heurlin vet hur man får fart på festen

Wilhelm af Heurlin från coverbandet Trr Trr Trr spelar på sin gitarr hemma i studion.
Bildtext Wilhelm af Heurlin är frontfigur i partybandet TrrTrrTrr och äger bland annat femton gitarrer. Här med favoritgitarren i famnen.
Bild: Marie Söderman / Yle

Wilhelm af Heurlin kombinerar sitt dagsjobb med att vara rockartist och pappa. Coverbandet TrrTrrTrr som han var med och startade i Pargas har blivit som en andra familj.

Det är midnatt, fredag har blivit lördag, och medlemmarna i coverbandet TrrTrrTrr gör sig klara för att gå upp på scenen.

Alla fem bandmedlemmar har en vanlig arbetsvecka bakom sig och det är trångt i rummet backstage.

Men nu ska de ge järnet i flera timmar och spela partylåtar som publiken älskar.

– Det är ibland tufft att dra iväg på ”keikka” direkt efter jobbet, men det är absolut värt det. Varför ska man göra saker som går automatiskt och inte känns någonstans, säger Wilhelm af Heurlin.

Se kortdokumentären med Wilhelm af Heurlin och TrrTrrTrr genom att klicka på pilen på bilden här nedanför.

Wilhelm af Heurlin är partyrockaren som trivs i både tofflor och tights - Spela upp på Arenan

Wilhelm af Heurlin är själv sångare och gitarrist i TrrTrrTrr och har varit med från början.

Sin första spelning hade bandet på legendariska RÅA Live vid Åbo Akademi. Då bar bandmedlemmarna flytvästar, och ingen tänkte väl att bandet skulle bli speciellt långlivat.

Varför ska man göra saker som går automatiskt och inte känns någonstans?

― Wilhelm af Heurlin

Men spelningarna blev snabbt fler, och i dag har bandet livat upp fester med sin musik i drygt 20 år.

Tillsammans med Fredde Fagerlund, Mats Ranta-Aho, Stefan Granholm och Aleksi Summe åker Wilhelm af Heurlin fortfarande runt och spelar på nattklubbar i Finland och på Sverigebåtar.

Efterfrågan på spelningar är så pass stor att de själva har dragit en gräns vid att åka ut och spela cirka två veckoslut per månad.

Bandmedlemmar packar en bil ful med instrument och kappsäckar.
Bildtext Rocklivets mindre glamourösa sida är att bära instrument, sladdar, pedaler och kappsäckar varje gång bandet drar iväg på spelning.
Bild: Marie Söderman / Yle

– Vi klär oss i tights, toppar och smink på scenen, för det ska vara en viss sorts flash. I takt med att vi blivit äldre har publiken på nattklubbarna blivit yngre, så vi spelar inte längre bara partylåtar från 1980-talet utan också nyare låtar. Men vi gör om coverlåtarna i egna arrangemang så att de låter som ”oss”.

Bandet TrrTrrTrr står sminkade och i scenkläder klara för att gå upp på scenen.
Bildtext TrrTrrTrr är klara för show. Från vänster medlemmarnas alter egon Stewart Trr Matthews III (bas, sång), Alex Trr Nikolai Sinebryfuckoff (gitarr, sång), Will Trr Erix (sång, gitarr), Freddie Trr Michaels (sång, keyboard) och Muzzy Trr Johnz (trummor).
Bild: Marie Söderman / Yle

Även om det ligger mycket träning bakom varje konsert tar medlemmarna inte sig själva på alltför stort allvar.

– Poserar vi för en bild så är det för att det roligt – och fånigt, säger af Heurlin.

På landet kan man spela musik på hög volym

Wilhelm ”Wille” af Heurlin är uppvuxen på Qvidja gård i Pargas, omringad av åkrar, hästar och kor. Men för hans del var det aldrig aktuellt att ta över gården.

– Pappa uppmuntrade varken min bror eller mig att bli jordbrukare eftersom det var ett tungt jobb. I stället önskade han väl att vi skulle bli läkare eller jurister. Men inte blev vi det heller, säger af Heurlin och skrattar.

Till vardags jobbar han nu som digiplanerare vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo. Jobbet kombinerar han med att vara musiker och pappa.

Familjen af Heurlin samlad i köket.
Bildtext Willes fru Eevi och sonen Edward vet att pappa ofta sticker iväg på spelningar på fredag och kommer hem på söndag.
Bild: Marie Söderman / Yle

Fortfarande uppskattar han ändå friheten på landet. Familjen har valt att bo några kilometer från Pargas centrum där inga grannar blir störda om man kommer hem sent eller spelar musik på hög volym.

Rocklivet med TrrTrrTrr har betytt många fester och sena nätter, men i takt med att bandmedlemmarna fått barn och blivit äldre har alla lugnat ner sig.

– Då jag är hemma vill jag vara en väldigt närvarande pappa och jag gillar att göra hemmasaker och gå i hemmatofflor. Men däremellan måste jag få ställa mig på scenen och spela för publik.

Bandet är samlat backstage då det är dags att gå upp på scenen.
Massor av publik framför scenen på Apollo Live Club i Helsingfors där bandet Trr Trr Trr spelar.
Bildtext Det är smockfullt på dansgolvet då TrrTrrTrr står på scenen på Apollo Live Club i Helsingfors den 16 september 2022.
Bild: Marie Söderman / Yle

Har du en historia värd att berätta? Eller känner du någon som har det? Hör av dig till redaktionen för programserien ”Livet – berättelser från Svenskfinland” på adressen livet@yle.fi.

Diskussion om artikeln