Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Formbesked av Krista Pärmäkoski som slog Kerttu Niskanen på rullskidor – Remi Lindholm inledde friskt men fick nöja sig med FM-silver

Från 2022
Krista Pärmäkoski fotograferas.
Bildtext Krista Pärmäkoskis seger var aldrig hotad.
Bild: Janne Kuronen / All Over Press

I Vuokatti stod den andra och sista dagen av FM på rullskidor på programmet. Krista Pärmäkoski tog hem damguldet, medan Lauri Lepistö lyckades besegra Remi Lindholm på herrsidan.

På damernas 12 kilometer i fristil blev det aldrig särskilt spännande. Det var samma ordningsföljd i topp fyra från start till mål.

Vinnaren Krista Pärmäkoski åkte i mål 11 sekunder före tvåan Kerttu Niskanen. Pärmäkoski startade 30 sekunder efter Niskanen och hade därmed god kontroll under hela loppet.

– Jag hade fördelen att få jaga och det underlättade en del. Men vi gick hårt ut, jag vet inte hur klokt det var ur ett taktiskt perspektiv?

– På den sista rundan var det trötta ben. "Kepa" och "Eve" bjöd på tufft motstånd, säger Pärmäkoski till ISTV.

Trean Eveliina Piippo var 34 sekunder långsammare än Pärmäkoski. Jasmi Joensuu slutade fyra och Anne Kyllönen femma.

Julia Häger var bästa FSS-åkare med sin elfteplats.

Remi Lindholm fick ingen hjälp

På herrarnas 16 kilometer i fristil var det plattan i mattan från start av Remi Lindholm. Då knappt fyra kilometer hade åkts var Lindholms försprång till klubbkamraten Ville Ahonen i Imatran Urheilijat redan 33 sekunder stort.

Ahonen drog under loppet stor nytta av att ha blivit uppåkt av Lauri Lepistö som startade en halv minut senare. Under delar av loppet bildade Alexander Ståhlberg (startnummer 55), Ahonen (58) och Lepistö (59) ett tåg.

I mål var Lauri Lepistö etta och han säger själv att han inte drog någon större nytta av sin startposition.

– Ville var mest en fripassagerare, men på slutet fick vi till en bra spurt. Ville avslutade bra och jag kunde hänga på där, säger Lepistö till ISTV.

Det gick bättre än jag trodde

Ville Ahonen

Lepistö vann loppet med 14 sekunders marginal till tvåan Lindholm. Lindholm hade i sin tur 14 sekunder till godo på trean Ahonen. Ahonen var nöjd med taktiken, insatsen och placeringen.

– Jag visste på förhand hur loppet skulle utvecklas, säger Ahonen till Ilta-Sanomat.

– Jag var redo att ge allt för att hänga på då jag blivit uppåkt av Lepistö. Det lyckades ganska bra. Det kräver att man är i form och det var jag i dag. Det gick bättre än jag trodde.

Det lönar sig inte att dra några slutsatser utifrån detta

Perttu Hyvärinen

Vinnaren Lepistö har varit med förr.

– Jag orkade bra och höll jämn fart. Jag har ofta åkt denna distans och visste att man inte får krokna. Man får hålla tillbaka lite i början och försöka hålla jämn fart.

Alexander Ståhlberg var bäst i IF Minkens kvartett med sin 18:e plats. Landslagsåkaren Perttu Hyvärinen slutade nia och hade en dryg minut upp till täten.

– I FM på rullskidor har jag varit allt mellan tvåa och trettiotvåa. Det lönar sig inte att dra några slutsatser utifrån detta, säger Hyvärinen.

Resultat, damer 12 km:

1. Krista Pärmäkoski 28.40,49
2. Kerttu Niskanen +11,09
3. Eveliina Piippo +33,72
4. Jasmi Joensuu +1.13,70
5. Anne Kyllönen +1.40,56

11. Julia Häger, IF Minken +3.37,04
21. Amanda Nyfors, IF Brahe +5.50,64

Resultat, herrar 16 km:

1. Lauri Lepistö 34.27,35
2. Remi Lindholm +14,35
3. Ville Ahonen +28,06
4. Oskari Hökkä +37,11
5. Markus Vuorela +42,73

18. Alexander Ståhlberg, IF Minken +2.01,71
22. August Högnabba, IF Minken +2.39,20
29. Petteri Mattila, IF Minken +3.40,07
33. Patrik Kuuttinen, IF Minken +4,58,71