Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU ställer Ungern inför ultimatum – utan reformer kan miljardstöden läggas på is

Från 2022
Uppdaterad 18.09.2022 16:05.
viktor orban
Bildtext Pressen på Ungerns premiärminister Viktor Orbán ökar.
Bild: Max Brucker / EPA

Det massiva ekonomiska stöd som Ungern får av EU hotas bli indraget. EU-kommissionen är oroad för korruptionen och misshushållningen i medlemslandet.

EU har redan länge anklagat premiärminister Viktor Orbán för att köra ner demokratiska institutioner, kontrollera de ungerska medierna och begränsa bland annat de sexuella minoriteternas rättigheter.

Ungern kan gå miste om miljardstöd

Totalt handlar det om 7,5 miljarder euro som Ungern kan gå miste om. Motiveringen är att det brister i den offentliga upphandlingen i Ungern, det finns intressekonflikter och utbredd korruption.

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn säger att dagens beslut är ett tecken på EU:s beslutsamhet – EU:s budget ska med alla medel tryggas, konstaterade Hahn på en presskonferens på lördagen.

EU ställer Ungern inför ultimatum - inga pengar utan reformer - Spela upp på Arenan

De miljarder som nu hotas bli lagda på is är stöd från fonder som löper den största risken att bli missbrukade, säger kommissionen.

Förra veckan röstade EU-parlamentet igenom ett fördömande enligt vilket Ungern inte längre är en demokrati. Parlamentet uppmanade då kommissionen att hålla inne pengar till Ungern.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó betecknade fördömandet som en enorm förolämpning.

Ekonomikommissionär Hahn: Ungern på rätt väg

I våras inledde EU en så kallad rättsstatsprocess mot Ungern eftersom Orbáns regering anses bryta mot unionens rättsstatsregler, bland annat gällande offentliga anbudsförfaranden som saknar skydd mot korruption.

EU-kommissionen frös då ett coronastödpaket på cirka 6 miljarder euro till Ungern.

I somras lovade Ungerns regering att ändra många av de lagar som kritiserats av EU.

Men nu vill EU att Ungern går längre än att bara komma med fromma utfästelser. Enligt budgetkommissionär Hahn är läget ändå inte helt dystert för Ungerns del.

– Landet har gett uttryck för att man vill röra sig i rätt riktning. I dag har vi tagit fram nya verktyg för att lösa situationen, sade Hahn.

EU-stöden enormt viktiga för Ungern

EU:s ministerråd ska nu behandla frågan – ett ställningstagande väntas inom tre månader. Ungerns svar på EU-kommissionens farhågor om misshushållning av EU-stöd ska komma senaste den 19 november.

Ungern har alltså fortfarande tid på sig att rätta till korruptions- och rättstatsproblemen och slippa gå miste om EU:s miljarder.

EU-stöden har en enorm betydelse för Ungerns ekonomi och landet är en nettomottagare inom unionen.

Ungern lovar vidta nödvändiga åtgärder

I en första reaktion på EU-ukasen säger Ungern att man vidtar alla nödvändiga åtgärder för att trygga åtkomsten av EU-stödet.

Utvecklingsminister Tibor Navracsics, som ansvarar för förhandlingarna med EU, säger till nyhetsbyrån Reuters att han hoppas Ungern lyckas övertyga EU om att EU:s stödmedel är i trygga händer.