Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tyskland tar över krisdrabbade gasjätten Uniper – Fortum får tillbaka åtta miljarder i lån och säkerheter

Uppdaterad 21.09.2022 18:19.
Tyskt kolkraftverk
Bildtext Krisdrabbad energijätte. Den enda som var intresserad av att satsa mera på Uniper var den tyska staten. För den tidigare majoritetsägaren Fortum betyder det tyska förstatligandet en rejäl förlust.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nu kom beskedet: Tyska staten tar över den krisdrabbade gasjätten Uniper och köper alla Fortums aktier för en halv miljard.

När affären är klar kommer tyska staten att äga 98,5 procent av Uniper.

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) kommenterade i går kväll att Finland söker en lösning där det är Tyskland som betalar räkningen.

Enligt den överenskommelse som publicerades nu på morgonen betalar Tyskland tillbaks lån och frigör säkerheter på åtta miljarder till Fortum. Tyska staten köper Fortums aktieinnehav i Uniper för en halv miljard euro.

Business Insider-tidningen räknar med att tyska staten nu kommer att satsa 30 miljarder på Uniper. Det gör affären till det största tyska räddningspaketet någonsin.

Sannf och Saml lämnar in interpellationer

Svängarna har varit snabba i finländsk inrikespolitik. Sannfinländarna och Samlingspartiet meddelade i går att de lämnar in var sin interpellation om regeringens skötsel av energikrisen och Uniperhärvan.

Sannfinländarnas interpellation gäller energimarknaden, elpriset och regeringens Fortumpolitik. Den har också undertecknats av Kristdemokraterna och Rörelse nu.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz
Bildtext Tyska staten tar över. I somras förhandlade tyska staten, Uniper och den dåvarande majoritetsägaren Fortum fram ett avtal där tyska staten tog över 30 procent av ägandet från Fortum. Nu blir Tyskland majoritetsägare. På bilden Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
Bild: Clemes Bilan / EPA

Dagliga förluster på 130 miljoner euro

Uniper, som fram till den tyska kapitaliseringen ägs till 56 procent av finländska Fortum, har gått med allt mera förlust.

Förra veckan beräknades de dagliga förlusterna till 130 miljoner euro. Uniper gjorde sammanlagt en förlust på över 12 miljarder euro under det första halvåret.

Det är bortfallet av billig rysk importgas som fick Uniper på knä - bolaget har tvingats köpa upp dyrare gas på marknaden för att kunna leverera till sina kunder.

Fortum ville inte längre skjuta till kapital

Fortum ville inte längre skjuta till kapital och det var ingen annan delägare heller intresserad av. Den enda som var beredd på det var den tyska staten. Det betyder att Tyskland nu i praktiken tar över Uniper helt och hållet.

Förlusten för Fortums beräknas ligga någonstans mellan 6 och 10 miljarder euro. Värdet på Unipers aktie har rasat i takt med att gasimporten sinat och konkurshotet blev känt. I värsta fall kan förlusten vara ännu större. En summa på 14–15 miljarder har nämnts.

Uniper är i fritt fall och förlusterna ökar hela tiden. Att dra sig ur Uniper är en förlustaffär och stanna kvar skulle förmodligen ha blivit ännu dyrare.

Greenpeace fäster banderoll på Helsingfors järvägsstations statyer
Bildtext Energikrig. Det är bortfallet av billig rysk importgas som fick Uniper på knä - bolaget har tvingats köpa upp dyrare gas på marknaden för att kunna leverera till sina kunder. På bilden Greenpeaceaktivister som hänger upp banderoll.
Bild: JONNE SIPPOLA

Finsk rädsla för att Tyskland skulle svika avtal från i somras

I somras förhandlade tyska staten, Uniper och den dåvarande majoritetsägaren Fortum fram ett avtal där tyska staten tog över 30 procent av ägandet från Fortum och gav Uniper rätt att överföra prisökningarna direkt på konsumenterna från och med oktober.

Bland andra Samlingspartiet har kritiserat Tyskland för att svika det avtalet. Det har funnits misstankar om att tyska staten inte kommer att tillåta att Uniper att följa avtalet.

I så fall agerar Tyskland i strid med EU:s konkurrensregler och den europeiska energistadgan från 1998. Enligt stadgan bör EU-länderna samarbeta för säker energiförsörjning och hållbar ekonomisk utveckling.

Det är helt enkelt inte särskilt politiskt populärt att höja tyskarnas gasräkningar.

Tytti Tuppurainen, Europa- och ägarstyrningsminister
Bildtext Tuffa förhandlingarna. Ägarstyrningsministern Tytti Tuppurainen (SDP) åkte under sommaren skytteltrafik mellan Helsingfors och Berlin. Resultatet blev att tyska staten ökade sitt aktieinnehav till 30 procent.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Stängda ryska gaskranar förändrade allt

Uniper var en lysande affär för Fortum fram till krigsutbrottet i februari. Under åren 2018 - 2020 ökar Fortum sitt aktieinnehav i Uniper från knappa 50 procent till över 70 procent.

2021 fördubblas Unipers rörelsevinst. 2020 är den 1,3 miljarder och 2021 2,5 miljarder.

Allt förändras 24:e februari i år när Ryssland inleder sitt massiva anfall på Ukraina. Både Fortums och Unipers aktiekurser pekar neråt.

Det är illa, men det kommer att bli ännu värre. Den stängda gaskranen från Ryssland leder till att Unipers skulder sexfaldigas.

Ansvariga ministern Tytti Tuppurainen (SDP) åker under sommaren skytteltrafik mellan Helsingfors och Berlin. Förhandlingarna leder till att tyska staten ökar sitt aktieinnehav i Uniper till 30 procent och lovar ett miljardpaket till Uniper. Resten är historia.