Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle i London: Tältläger och kilometerlånga köer inför drottningens begravning i dag

Det är gator fyllda till bristningsgränsen och ett enormt säkerhetspådrag som väntar när världens kändaste monark, drottning Elizabeth II förs till sin sista vila.

Christine Blaydon hade tagit bussen från Sheffield natten till söndagen för att hinna köa till drottningens kista i Westminster Hall innan det är för sent.

När vi träffar henne där kön slingrar fram på andra sidan Themsen kommer det ännu att ta omkring tolv timmar att nå fram, enligt kulturministeriets uppskattning. Det börjar vara bråttom för Westminster Hall stänger för allmänheten några timmar innan begravningsceremonierna tar vid.

– Vi är fast beslutna att klara det, vi har inte kommit så här långt för att ge upp nu, säger Blaydon och intygar att hon är utrustad med varma kläder och mat i ryggsäcken.

Flera hundratusen människor har tagit farväl av drottningen i Westminster Hall och under söndagen var också den amerikanske presidenten Joe Biden en av dem.

En konstnär målar ett porträtt av kön till Westminster Hall
Bildtext En konstnär förevigar den långa kön nedanför honom.
Bild: Mette Nordström / Yle

Ett tältläger och en lång väntan

Folk samlades också i god tid längs begravningsprocessionens rutt i centrala London. Gail Knowles från Swindon kämpar med att resa ett tält på Parliament Street och förbereder sig på en cirka 20 timmars väntan.

– Jag är polis och jag kommer att ha mina medaljer på mig. Drottningen var egentligen min chef och jag tjänade henne i nästan 30 år, så jag tyckte att det var taktfullt att komma för ett sista farväl, säger hon.

En kvinna reser ett tält på en trottoar i London
Bildtext Gail Knowles reser ett tält på trottoaren för att klara av natten.
Bild: Jeroen Mortier / Yle

Lite längre bort står Damien Carpenter från Leeds. Han är övertygad om att han ska klara den kyliga natten utan ett tält.

– Jag har en filt om det blir riktigt kallt, annars tänker jag stå här säger han och avser ett av gathörnen. Han planerar att se begravningståget på åtminstone två ställen, och berättar att han har följt kungliga ceremonier ända sedan dåvarande prins Charles gifte sig med Diana Spencer i Sankt Paulskatedralen år 1981.

Bild av Damien Carpenter som väntar på att få se begravningståget i London
Bildtext Damien Carpenter är på plats över ett dygn i förväg för att försäkra sig om att se begravningståget.
Bild: Mette Nordström / Yle

Största säkerhetspådraget någonsin

Det är metallstängsel överallt i området kring Westminster Hall, som är den äldsta byggnaden i parlamentsområdet, och katedralen Westminster Abbey som är känd för att vara de brittiska kungligheternas krönings- och begravningskyrka.

Klockan 12.44 finsk tid kommer kistan att läggas på en vapenvagn och föras till katedralen där den första delen av begravningen hålls kl 13 finsk tid.

Det syns klart i gatubilden att det också är fråga om det största säkerhetspådraget i brittisk historia. Poliser har kommenderats till huvudstaden från olika håll av landet för att hålla ordning på folkmassan och se till att begravningsgästerna kommer fram.

Poliser bevakar en gata i London inför begravningen av drottning Elizabeth
Bildtext Cirka tiotusen poliser finns på plats i London för begravningen.
Bild: Mette Nordström / Yle

Tio dagar efter dödsbudet har många börjat vänja sig vid tanken att det nu blir en ny era med kung Charles den tredje som trons försvarare. Hans publikvänliga framträdanden under sorgetiden har också imponerat på en del britter.

Bland rojalisterna på Londons gator är man säker på att den nya kungen kommer att klara av sitt uppdrag. Damien Carpenter menar att Charles följer drottningens ord om att monarkin måste ses för att bli trodd.

– Han vill bli sedd och att folk ska kunna se honom, och därför kommer monarkin att överleva, säger Carpenter.

Begravningen sänds direkt på Yle Fem och Yle Arenan med början klockan 12. Den refereras på svenska av Jessica Morney. Gäster i studion är Stefan Backlund, tidigare attaché vid Försvarsattachébyrån i London, och redaktör Sara Torvalds.