Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Orsaken till branden vid Grankulla FBK var ett elfel – Kårchefen: “Helst skulle vi bygga ny depå på nytt ställe”

Från 2022
Stället där eldsvådan bröt ut på Grankulla FBK.
Bildtext Det var här som branden började i vintras.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Ett elfel var orsaken till att branddepån i Grankulla drabbades av en eldsvåda i vintras. Enligt polisen var det en olyckshändelse och inga brottsmisstankar fanns. Nu försöker kåren blicka framåt.

Resterna av tvättutrymmena och förvaringsrummet är en bedrövlig syn. I över ett halvt års tid har Grankulla FBK nu fått leva med den synen, men kåren har hela tiden varit fullt aktiv.

– Vi hade flera utryckningar bara ett par dagar efter branden, berättar kårchef Jens Tegengren.

Grankulla FBK väntar nu på rivningslov. - Spela upp på Arenan

Till all tur brann inte hela depån ner, utan bilarna får fortfarande plats i huvudbyggnaden. Manskapet har däremot fått hysa in sig i baracker intill.

– De är enligt min mening fula som stryk, men det hjälps inte. Tack vare dem är kåren fullt slagkraftig. Vi har inte tappat någon tid alls vid utryckning utan är ute på uppdrag lika fort som tidigare, säger Tegengren.

Grankulla FBK's kårchef Jens Tegengren.
Bildtext Jens Tegengren vill gärna bygga en helt ny depå i Grankulla.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Renovera eller bygga nytt

Nu när brandutredningen är klar är det dags att se framåt. Det finns olika alternativ.

– Allra först måste vi riva det här, säger Tegengren och pekar mot de förkolnade depåresterna. Sen finns det olika syner på det hela. Vi kan fortsätta bo i baracker och renovera och bygga en ny depå här. Men allra helst skulle vi bygga nytt på ett nytt ställe, men det finns en hel del utmaningar.

Grankulla FBK äger den tomt de nu håller till vid. Ett alternativ skulle vara att sälja tomten och sedan använda de pengarna för att bygga en helt ny depå på ett annat ställe. En bra plats skulle vara på den tomten Esso fanns tidigare. Det skulle ha en hel del fördelar.

– Då skulle vi ligga betydligt närmare de stora vägarna. Intill löper Åboleden, Ring II och också Ring III. Vi skulle mycket snabbare vara ute och hjälpa till när det brinner i Esbo, förklarar Tegengren.

Grankulla FBK's manskapsbil framför baracker.
Bildtext För tillfället är manskapet inhyst i baracker intill depån.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Utmaningarna med det hela ligger i det rådande världsläget.

– Det här kunde inte ha skett i en sämre tid. På grund av allt som sker i världen har byggpriserna skjutit i höjden samtidigt som tomtpriset verkar sjunka. Vi hoppas det ska gå vägen och att besluten kan tas så fort som möjligt, säger Tegengren.

Positiv framtid

I övrigt ser kårchef Jens Tegengren rätt positivt på framtiden. För ett par veckor sedan ordnade Grankulla FBK ett rekryteringsveckoslut och resultatet var rätt gott.

– Jo, vi fick fem nya brandkårister varav en går kursen för att få rättigheter att rycka ut när larmet går så jag man kan inte vara annat än nöjd. Däremot finns det nog plats på ungdomssidan. När andra covidvågen slog över oss så tappade vi en del juniorer, så där finns hål att fylla.

Så här såg det ut vid den nedbrunna brandstationen i Grankulla i april.

Många var nyfikna på den nedbrunna brandstationen i våras. - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln