Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Real Madrid vann det laddade derbyt mot Atlético – Vinícius Júnior utsattes inför matchen för rasistiska glåpord: "Du är en apa"

Uppdaterad 19.09.2022 11:38.
Rodrygo och Vinicius Jr firar framför motståndarnas supportrar.
Bildtext Rodrygo och Vinícius Júnior firar matchens första mål framför ögonen på Atléticofans.
Bild: Manuel Reino Berengui/DeFodi Images/Shutterstock/All Over Press

Real Madrid fortsätter att imponera i La Liga. På söndagskvällen besegrade Real rivalen Atlético Madrid och återtog ledningen i ligan. Realstjärnan Vinícius Júnior fick inte utdelning, men snacket handlade ändå om honom.

De spanska fotbollsjättarna Atlético Madrid och Real Madrid drabbade på söndagskvällen samman i ett laddat derby.

Mycket av eftersnacket kom att handla om Realstjärnan Vinícius Júnior. Inför matchen publicerades videoklipp på hundratals Atléticosupportrar som utanför stadion laddade upp med ramsor om den brasilianska stjärnan: "Vinícius, du är en apa".

Atléticosupportrarna har varit irriterade över Vinícius danser i samband med målfirande. Vinícius har kritiserats för att han inte respekterar motståndarna.

Spelaragenternas ordförande Pedro Bravo stal rubrikerna i veckan då han sa att spelaren inte borde bete sig som en apa då han firar mål. Bravo bad senare om ursäkt, men sa att ordvalet inte ska tolkas som rasism.

Vinicius Jr firar ett mål.
Bildtext Vinicius Jr har gjort fyra mål i år och är fyra i skytteligan. Barcelonas nyförvärv Robert Lewandowski leder med sina åtta mål.
Bild: Oscar J Barroso/AFP7/Shutterstock/All Over Press

Vinícius landsman Rodrygo fick igen starta i måltjuven Karim Benzemas skadefrånvaro. Benzema tvingades stå över för tredje gången på raken.

I derbyt gav Rodrygo Real ledningen i den 18:e minuten. Vinícius och Rodrygo bjöd sin vana trogen på sambaliknande dans vid hörnflaggan och föremål kastades in på planen. Enligt nyhetsbyrån AP var hemmasupportrarnas reaktion ändå rätt så återhållsam.

Federico Valverde utökade till 2–0 i den 36:e. Med knappt tio minuter kvar reducerade Mario Hermoso, men Atlético kom inte närmare, och Real vann med 2–1. Segern var den nionde på raken för storklubben och saldot i ligan är 6–0–0.

Tabelltoppen
KlubbPoäng
1. Real Madrid18
2. Barcelona16
3. Real Betis15
4. Athletic Bilbao13
5. Osasuna12

Bortasegern i den sjätte omgångens sista match innebar att Real Madrid passerade Barcelona och återtog ligaledningen. Real Betis, som spelar i HJK:s Europa League-grupp, är fortsättningsvis trea.

Resultat

Osasuna–Getafe 0–2 (0–1)
Villarreal–Sevilla 1–1 (0–1)
Real Sociedad–Espanyol 2–1 (2–1)
Betis–Girona 2–1 (1–1)
Atletico Madrid–Real Madrid 1–2 (0–2)

Källa: AFP, AP, Reuters