Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kända restaurangföretagare och varvsentusiaster bakom de två anbud Borgå fick för gästhamnen och Wilenius varv

Från 2022
Bild på Wilenius båtvarv och västra åstranden i Borgå, var det är planerat att det skall byggas en ny gästhamn.
Bildtext Borgå vill ha en mångsidig service kring den nya gästhamnen på västra åstranden i framtiden. De gamla varvsbyggnaderna bevaras.
Bild: Anton Janhonen / Yle

Borgå fick två anbud för området där nya gästhamnen och båtvarvet ska finnas.

I fredags gick tiden ut för att lämna in anbud för den nya gästhamnen och varvet på västra åstranden i Borgå. Det ena anbudet gäller båda helheterna, medan det andra anbudet bara berör varvet.

– Två anbud räcker bra om kvaliteten är god. Vi ska nu bekanta oss med dem och senare föra frågan till stadsutvecklingsnämnden, säger Fredrick von Schoultz, biträdande stadsdirektör i Borgå.

Anbudet som berör både varvet och gästhamnen har lämnats in av en grupp företagare. Det är Toni Oksanen, Marella Närkki och Sami Ryynänen.

Oksanen och Närkki är bekanta restaurangföretagare i Borgå. Oksanen driver Seireeni, medan Närkki är företagare på Rafael’s Steakhouse.

Sami Ryynänen är mest känd för allmänheten som huvudförtroendeman på Neste i Borgå. Han är också politiskt aktiv inom SDP i Borgå.

Stora visioner för turister och ortsbor

Företagarna presenterar visionen Telakka Porvoo-Borgå. I visionerna ingår motion, havsliv, spa-verksamhet, restaurang, terrass och ett evenemangsområde.

Företagarna vill uppfylla stadens önskemål gällande en gästhamn med mångsidig service. De vill också utveckla varvsbyggnaderna och miljön kring dem.

Bild på Wilenius båtvarv och västra åstranden i Borgå, var det är planerat att det skall byggas en ny gästhamn.
Bildtext Träbåtskulturen ska bevaras i Borgå, och staden är redo att sälja varvsbyggnaderna till den nya hyresgästen.
Bild: Anton Janhonen / Yle

Till planerna för varvsområdet hör verksamhet året runt och bland annat en utställningslokal för träbåts- och varvsverksamhet.

Företagarna tror sig ha goda chanser att lyckas med projektet, eftersom de beskriver sig som erfarna inom både hotell- och restaurangbranschen i Borgå samt båtlivet.

– Vid första anblicken ser anbudet riktigt kvalitativt ut, med bra service för båtturister och kommuninvånare, kommenterar Fredrick von Schoultz.

"Vi behöver en kvalitativ gästbåtshamn"

Föreningen Wilenius Båtvarv bildades för några år sedan för att rädda och utveckla varvsverksamheten. Föreningen är den andra anbudsgivaren och driver varvet för tillfället.

I anbudet koncentrerar sig föreningen bara på varvsområdet. Anbudet är inte offentligt i det här skedet.

Nu ska staden se över detaljerna i anbuden. Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz hoppas att de inte innehåller något som gör att man inte kan gå vidare med dem.

– Vi behöver verkligen en gästbåtshamn i Borgå. Vi har alltför länge hållit på med tillfälliga arrangemang. Nu är vi värda en bra, kvalitativ gästbåtshamn.

Biträdande stadsdirektören i Borgå, Fredrick von Schoultz
Bildtext Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz tror starkt på planerna för västra åstranden.
Bild: Yle/Stefan Härus

Han nämner till exempel att det i framtiden borde finnas en elektronisk reservationsmöjlighet, så att du som båtägare vet att du säkert får en plats när du kommer upp med ån.

Borgå siktar på ett eller flera långa hyresavtal för de berörda områdena på västra åstranden. De kan möjligen vara till och med på 30 år, så att verksamheten kan utvecklas på sikt och byggnaderna vara kvalitativa.

I övrigt är Fredrick von Schoultz också optimistisk gällande helheten på västra åstranden, med restauranger och verksamhet kring slalombacken.

Han har inte heller hört att Kesko ändrat sina planer på att i år lämna in bygglov för det nya hotellet och Citymarket.

– Det jag hört är att de håller på och gör bygglovsritningar och slutför den planeringen.

Diskussion om artikeln