Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ung chaufför misstänks för två fall av grovt dödsvållande – polisen om dödskrocken vid Åbo flygplats: "Allvarlig fortkörning"

Från 2022
Ljus och blommor vid olycksplatsen på Aerovägen i Åbo.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Under skolavslutningshelgen i juni dog två 16-åringar i en krock mellan en personbil och en långtradare i närheten av Åbo flygplats. En 18-årig man misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och två fall av grovt dödsvållande.

Dödskrocken skedde på Aerovägen den tredje juni. I bilen fanns sex ungdomar i åldern 16–18.

Två 16-åringar omkom, en flicka och en pojke. Flickan satt i baksätet utan säkerhetsbälte, pojken satt i bilens baklucka.

Enligt förundersökningen var varken alkohol eller andra rusmedel en faktor i olyckan. Den misstänkte har fortfarande körförbud.

Brottsrubriceringen förändrades inte under förundersökningens gång.

Föraren tappade kontrollen över personbilen

Polisen i Sydvästra Finland gjorde många förhör under förundersökningens gång och använde sig av material som fångats upp av övervakningskameror.

Vid sidan av den tekniska undersökningen utförde polisen mätningar och körningar i jämföringssyfte på olycksplatsen.

"Baserat på rekonstruktionen har det visat sig att avståndet mellan fordonen var cirka 140 meter då personbilens förare märkte den motkommande långtradaren. Tiden mellan observationen och själva krocken var cirka tre sekunder", säger undersökningsledare och kriminalkommissarie Mika Paaer.

Allvarlig fortkörning

Baserat på förundersökningen misstänks personbilens förare ha kört mycket fortare än den tillåtna hastigheten. Hastighetsbegränsningen på platsen var 50 kilometer i timmen.

Då föraren fick syn på långtradaren misstänks han ha gjort en snabb undanmanöver och då tappat kontroll över bilen. Bilen gled sedan ini långtradaren. Det var den bakre delen på personbilens vänstra sida som krockade in i långtradarens front.

Långtradarchauffören misstänks inte ha kört för fort.

Väglaget var torrt vid olyckstillfället och det var uppehållsväder.

Ärendet går nu vidare till Egentliga Finlands tingsrätt.