Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska lokalpolitiker kräver Putins avgång – Ksenia Thorström leder namninsamlingskampanj från Finland

På bilden syns en mörkhårig leende kvinna som håller i en tidning.
Bildtext Ksenia Thorström stannar i Finland tills vidare. "Tills kriget tar slut åtminstone", säger hon.
Bild: Ksenia Thorström

70 ryska lokalpolitiker har undertecknat ett öppet brev där de kräver att president Vladimir Putin ska avgå. En av dem som samlar in underskrifter är lokalpolitikern Ksenia Thorström från Sankt Petersburg som bor i Finland med sin familj.

– Mina politikerkollegor bad mig publicera brevet eftersom de inte vill ta alltför stora risker i Ryssland och jag befinner mig i Finland där det är mindre riskfullt, säger Ksenia Thorström.

Hon är lokalpolitiker i Sankt Petersburg men lämnade staden innan Ryssland invaderade Ukraina och bor sedan dess i Finland.

– Ryska staten kan hitta mig eftersom jag ännu står under rysk lag. Men om de vill fängsla mig kan jag fly, säger Thorström.

I brevet som publicerades för en vecka sedan står:

"Vi, ryska lokalpolitiker, anser att president Vladimir Vladimirovitj Putins agerande skadar Rysslands och dess invånares framtid. Vi kräver att Vladimir Putin lämnar posten som Rysslands president".

– Brevet är bara två meningar. Vi går inte in på detaljer om vad exakt Putin gör för att skada Ryssland, eftersom vi inte vill att någon ska kunna anklagas för att sprida falska nyheter. Vi vill också att så många politiker som möjligt ska skriva under uppropet och inte vara så rädda, säger Thorström.

Hittills har brevet undertecknats av 70 lokalpolitiker från olika delar i Ryssland, bland annat av politiker i Moskva, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Samara, Velikij Novgorod, Voronezj och Tomsk.

– Jag har egentligen ingen makt och det har inte heller några av mina kollegor för vi är politiker på låg nivå. Vi vill uppmuntra människor eftersom det finns många i Ryssland som är frustrerade och rädda. De stöder inte kriget eller Putins regim, men de är för rädda att tala för de kan förlora sina jobb, få böter eller hamna i fängelse.

Thorström berättar att hon som lokalpolitiker i Ryssland ofta känner sig maktlös för att hon motarbetas av Putins parti Enade Ryssland.

– De godkänner inga av våra rimliga förslag, till exempel om cykelvägar eller återvinning. Men att skriva ett sådant här brev är en av de få saker lokalpolitiker kan göra.

Visa solidaritet med andra politiker

Brevet har också skrivits för att visa solidaritet med de lokalpolitiker som den 7 september anklagade Putin för landsförräderi och krävde att han ska ställas inför riksrätt. Flera av lokalpolitikerna har senare dömts till böter på mellan 44 000 till 47 000 rubel (motsvarar cirka 720 till 780 euro) för att ha brutit mot de stränga censurlagar som stiftades i landet då kriget bröt ut.

– Jag blev inspirerad av dem, men också lite rädd eftersom de gjorde ett väldigt modigt ställningstagande. Genom att de har majoritet i Smolnyjdistriktet i Sankt Petersburg kunde de ta dessa krav vidare till parlamentet. Vi ville göra något för att visa vårt stöd till dem. Men det är förstås svårt att visa solidaritet utan att hamna i fängelse.

Hittills har Thorström inte hört att några av de som undertecknat brevet blivit bötfällda. Däremot har två politiker blivit kallade till polisförhör för att ha "väckt misstankar mot armén".

– Om de får böter kommer vi säkert starta gräsrotsfinansiering. Vi har redan erfarenhet av att samla in pengar för att betala människors böter eftersom så många har bötfällts efter att de deltagit i protester.

– Jag är glad att antalet undertecknare har ökat mycket efter att brevet publicerades. I början var det bara 19, nu är det tre gånger så många. Men jag hade trott på lite fler underskrifter för i början av kriget stöddes en anti-krigspetition av 200. Men människor är mycket rädda nu på grund av lagarna.

President Vladimir Putin under presskonferensen i Samarkand på fredag kväll.
Bildtext "Människor blir bara fattigare och de är få som stöder Putin. De är så besvikna på honom för att han förlorar kriget i Ukraina", säger ryska lokalpolitikern Ksenia Thorström.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"Svår sits för Putin"

Enligt Thorström växer missnöjet mot både Putin och kriget, både bland befolkningen men också hos den politiska eliten i Ryssland.

– Putin är i en svår sits. Ingen gillar honom. Hans vänner oligarkerna gillar inte den här situationen för de har inga geopolitiska mål utan de vill leva rikt och i fred. Nu stöds Putin bara av de som tror på rysk propaganda.

Det är främst äldre personer, som fortfarande ser på tv, som tror på propagandan, säger Thorström.

– I propagandan används mycket känslor som gör det svårt för människor att tänka kritiskt. De skrämmer människor genom att säga att fienden finns runt dig och att regeringen är den enda som kan rädda dig. Det här har funkat rätt bra för att kontrollera hur människor tänker. Min mamma tror på det här.

Thorström tror att Putin överväger att avgå eller hitta en efterträdare som går med på att förhandla med Zelenskyj.

– Jag är optimistisk. Ukraina gör mig optimistisk.