Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ockerhärvan i Närpes går till åtalsprövning – tre personer misstänks för grovt ocker

Från 2022
Ett äldre par går på gatan. På vägen till vänster om paret kör flera bilar.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Polisen i Österbotten har nu färdigställt sin del av utredningen av ockerhärvan i Närpes. Utredningen skickas inom de närmaste dagarna till åklagaren för åtalsprövning.

Åklagaren och polisen i Österbotten förde under måndag eftermiddag diskussioner om ockerutredningen och konstaterade att förundersökningsmaterialet är tillräckligt för en åtalsprövningsprocess.

– Då det gäller grovt ocker så har vi slutfört förundersökningen och utredningen går inom de närmaste dagarna till åtalsprövning, konstaterar kriminalkommissarie Sakari Palomäki.

Tre personer med utländsk bakgrund är misstänkta, men Palomäki vill inte desto mera gå in på vem de misstänkta är eller ifall det är fråga om samma personer som tidigare varit häktade.

Utmanande och utdragen utredning

I början av året häktade polisen ett vietnamesiskt företagarpar misstänkta för grovt ocker. De var en del av en större utredning om ekonomiska brott som huvudsakligen hade ägt rum i Närpes mellan slutet av år 2017 och slutet av 2020.

Tiotals vietnamesiska växthusarbetare misstänktes ha fallit offer för grovt ocker.

Under våren klev fler offer fram och flera misstänkta greps, bland dem också en lokal växthusodlare som misstänktes ha anställt några av de här offren.

Utredningen har dragit ut på tiden i och med att härvan hela tiden vuxit och samtidigt har det varit svårt att få offren att vittna.

– Det har traditionellt varit svårt att få offren att tala, men jag vill inte i det här skedet säga vad de har sagt. Men utredningen håller för att vi kan skicka det vidare, säger Palomäki.

Polisen i Österbotten har samarbetat med polisinrättningen i Helsingfors. Helsingforspolisen är inte ännu färdiga med sin utredning där brottsrubriceringen är människohandel.