Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petade Esapekka Lappi hoppfull om fortsättning i VM-serien – stallchefen Jari-Matti Latvala: "Han har gjort precis det vi velat"

Esapekka Lappi
Bildtext Det blir inga fler tävlingar för Esapekka Lappi i årets VM-serie.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Säsongen är över för Esapekka Lappi i VM-serien. Rallylegendaren Sebastien Ogier tar över Toyotas tredje bil i de tre återstående loppen. Stallchef Jari-Matti Latvala hoppas på nytt kontrakt för Lappi.

Sju deltävlingar, tre pallplaceringar och 58 poäng blev Esapekka Lappis saldo i årets upplaga av rally-VM.

Lappi och åttafaldige världsmästaren Sebastien Ogier har delat på ansvaret i Toyotas tredje bil i år. På måndagen meddelade stallet att Ogier, som hittills kört tre tävlingar, även kör de tre tävlingar som återstår för säsongen.

Hittills har Lappi ännu inget kontrakt för följande säsong.

– Jag tycker att jag i de senaste loppen har gjort mitt allt för att behålla platsen. Vi anställdes för att samla poäng för teamet. Det har jag gjort, och således tror jag det kan bli en fortsättning, sa Esapekka Lappi för en dryg vecka sedan i samband med rallyt i Grekland till seriens webbplats.

Esapekka Lappi i VM-serien 2022

Sverige – tredje
Kroatien – 49:e
Italien – 44:e (fjärde på Power Stage)
Estland – sjätte (fjärde på Power Stage)
Finland – tredje
Belgien – tredje
Grekland – 22:a (femte på Power Stage)

Latvala flaggar fortsättning för tandemet

Toyotas stallchef Jari-Matti Latvala öser beröm över Lappi, som genom säsongen haft en toppklassig fart i tävlingarna. Också ur lagandans perspektiv har Lappi varit en viktig kugge för Toyota, som har grepp om VM-titlarna både bland förarna och stallen.

– Esapekka har gjort precis det jobb som vi bett av honom. Själv skulle jag välja honom som chaufför för nästa säsong. Jag tycker vi kan fortsätta dela vår tredje bil mellan Ogier och Lappi, sade Jari-Matti Latvala till Yle Urheilu.

Jari-Matti Latvala under Jyväskylärallyt 2022.
Bildtext Stallchef Jari-Matti Latvala är nöjd med Esapekka Lappis prestationer under säsongen.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Enligt Latvala har Ogier signalerat om intresse för att fortsätta köra enstaka tävlingar också nästa år.

– Han har garanterat ett sug till rallyt fastän han inte vill köra en hel säsong.

Årets VM-serie fortsätter i Nya Zeeland nästa vecka och där har Toyotas Kalle Rovanperä sin följande chans att säkra VM-titeln. Säsongens sista deltävlingar körs i Spanien i oktober och i Japan i november.

Yle sänder från VM-serien i rally.

Diskussion om artikeln