Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Britterna och kungafamiljen tog farväl av Elizabeth II – så här var drottningens begravning

Från 2022
Programmet är inte längre tillgängligt

Drottning Elizabeths begravning var ett värdigt och stämningsfullt avslut på en rekordlång tid på tronen. Tiotusentals människor hade tagit sig ut på gatorna i London för att ta farväl av drottningen och miljontals följde med begravningen via tv.

Drottning Elizabeths begravning var den första brittiska statsbegravningen sedan drottningens första premiärminister Winston Churchill begravdes 1965.

En krona på en kista.
Bildtext Drottningens krona prydde kistan under hela begravningen.
Bild: Mirrorpix / MEGA

Grenadjärgardet, klädda i röda jackor hade den stora äran att bära drottningens kista från Westminster Hall till Westminster Abbey.

Kung Charles ledde processionen som långsamt vandrade bakom drottningens kista. Kistan var gjord av ek, fodrad med bly och prydd av blommor i olika nyanser av rosa, rött, orange och gult som alla plockats från drottningens olika trädgårdar.

Kung Charles III sitter i en bil.
Bildtext Den 73-årige kung Charles på väg till sin mammas begravning.
Bild: Tolga Akmen/EPA-EFE/All Over Press

Drottningen hade själv valt alla de blommor och växter som fanns i buketten: bland annat myrten, engelsk ek, hortensia, pelargoner, trädgårdsrosor och dahlior. Kistan var draperad i en speciell flagga som representerar monarken och Storbritannien och drottningens krona, riksäpple och spira var placerade på den.

Säckpiporna ljöd ut samtidigt som kung Charles och hans syskon, prinsessan Anne och prinsarna Andrew och Edward, samt Charles söner prinsarna William och Harry, marscherade närmast bakom kistan tillsammans med medlemmar ur den brittiska militären.

Väl inne i kyrkan tog också Williams två äldre barn, 9-årige George och 7-åriga Charlotte plats bakom kistan.

Cirkeln slöts i samband med begravningen. Westminster Abbey är nämligen samma kyrka som drottning Elizabeth gifte sig med sin älskade prins Philip 1947, samma kyrka hon kröntes i 1953. I den kyrkan tog nu kungafamiljen farväl av sin älskade mamma, mormor och farmor.

Drottningens kista bärs fram under hennes begravning.
Bildtext Grenadjärgardet hade äran att bära drottningens kista.
Bild: Mirrorpix / MEGA

Alla ville vara med på begravningen

Omkring 2 000 gäster var inbjudna till statsbegravningen. I begravningen deltog ett stort antal dignitärer från olika delar av samhället; från den brittiska militären, politiken samt olika religiösa samfund.

Bland gästerna fanns ledare från det brittiska samväldet: Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern samt Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Medlemmar ur den kungliga familjen i Storbritannien klädda i svart.
Bildtext Prins George och prinsessan Charlotte tillsammans med sin mamma prinsessan av Wales.
Bild: Mirrorpix / MEGA

Också Frankrikes president Emmanuel Macron med fru Brigitte Macron, USA:s president Joe Biden tillsammans med den landets första lady Jill Biden samt Olena Zelenska, fru till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, deltog i begravningen.

– Ni var lyckligt lottade att ha fått ha henne så länge, det är vi alla, sa president Biden.

Att så många ville delta i begravningen och att få lämnade återbud visar hur viktig och uppskattad drottningen var. Japans kejsare Naruhito reste till London för begravningen tillsammans med sin fru kejsarinnan Masako. Att japanska kejsare deltar i en kunglig begravning är väldigt ovanligt.

USA:s presidentpar Joe och Jill Biden i Westminster Abbey.
Bildtext USA:s president deltog tillsammans med sin hustru Jill i begravningen.
Bild: WPA-Pool / MEGA

På plats var även den nuvarande premiärministern Liz Truss, tillsammans med drottningens tidigare premiärministrar Boris Johnson, Theresa May, David Cameron och Tony Blair. Liz Truss läste även en bibelvers under begravningen.

Kund Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward i drottning Elizabeths begravning.
Bildtext Drottning Elizabeths barn: Kung Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.
Bild: Marco Bertorello / AFP

Också många medlemmar ur de europeiska kungahusen deltog, bland dem det svenska kungaparet, det norska kungaparet samt Danmarks drottning Margrethe. Margarethe, den monark som regerat längst, satt mitt emot kung Charles som är den nyaste monarken.

Boris Johnson ja hänen puolisonsa Carrie Johnson saapuvat kirkkoon.
Bildtext Alla levande premiärministrar deltog i begravningen, bland dem Boris Johnson.
Bild: AOP

Folk ur olika samhällsklasser ville ta farväl av drottningen

Britterna hade en ledig dag i drottningens ära och många använde dagen till att se på begravningen. De som befann sig på annat håll än i London eller Windsor såg på begravningen i biografer och kyrkor i hela Storbritannien.

Tiotusentals människor hade tagit sig till London för att kunna följa med drottningens begravningsprocession och för att säga farväl till en älskad monark och ledare, den enda monark många av dem känt till under sitt liv.

Ihmisiä on kerääntynyt Windsorin linnaan johtavan kadun varrelle retkituoleille.
Bildtext En del människor hade tältat längs med processionsstråken för att få en skymt av drottningen.
Bild: AOP

De bäst förberedda av dem hade tält, sovsäckar och flaskor med varmt te att värma sig med. Många av människorna var klädda i svarta eller mörka kläder, medan en del draperat sig i den brittiska flaggan Union Jack för att hedra drottningen.

Det var tydligt att britter i alla olika åldrar och ur alla samhällsskikt tagit sig ut för att hedra drottningen. Bredvid en uppklädd man i svart jacka stod en kvinna med grönt hår och piercingar.

– Det är en historisk stund. Drottningen är vår allas mormor, sa den 28-åriga ingenjören Alice Garrett, en av dem som ville ta farväl av drottningen.

En militärparad längs med en gata.
Bildtext Tusentals militärer deltog i drottningens begravningsprocession.
Bild: Mirrorpix / MEGA

Musiken spelade en stor roll under begravningen. Bland annat sjöngs en av psalmerna från drottningens och prins Philips bröllop, dessutom sjöngs även helt ny musik. Den musik som hördes på begravningen har komponerats för begravningen av Judith Weir och musiken ska ha inspirerats av drottningens kristna tro.

Det var flera olika religiösa ledare som talade under drottningens begravning, bland dem ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby, biskopen av London Sarah Mullally samt Iain Greenshield som är ledare för den skotska kyrkan.

Kuningattaren arkkua kannetaan kohti alttaria.
Bildtext 2000 människor deltog i begravingen inne i Westminister Abbey.
Bild: Ben Stansall / AFP

– Få ledare har varit så här uppskattade och fått så mycket kärlek, sa ärkebiskop Justin Welby.

Begravningen avslutades med att nationalsången God Save the King sjöngs för kung Charles. För den som följde med begravningen lät det ändå som om en del av deltagarna tog tillfället iakt att för allra sista gången sjunga nationalsången till drottningens ära med orden God Save the Queen. Det sista musikstycket som spelades var Sleep, dearie, sleep.

Kistan kördes från London till Windsor

Efter det sista stycket bars kistan ut ur Westminister Abbey och lyftes upp på lavetten. Mer än 3 000 personer ur militären deltog i processionen till Wellington Arch i Hyde Park som leddes av Kanadas kungliga ridande polis.

En liknande procession har inte setts sedan drottningens pappa, kung George den sjätte begravdes för 70 år sedan.

Kuningatar Elisabetin arkkua nostetaan ruumisautoon.
Bildtext Drottningens kista flyttades in i en bil för att köras till Windsor.
Bild: Daniel Leal / AFP

Efter processionen lyftes kistan in i en bil och kördes till slottet Windsor. Gatorna kantades än en gång av människor som sjöng God Save the Queen för en sista gång och kastade blommor mot bilkortegen. I bakgrunden kunde man höra kyrkklockorna ringa i Elizabeths ära.

Kung Charles, prinsessan Anne, prins Andrew, prins Edward samt prins William och prins Harry deltog också i den processionen.

800 deltog i den mindre ceremonin i Windsor

Vid 17-tiden finsk tid inleddes en ny procession då drottningens kvarlevor färdades genom det lantliga Windsor medan säckpiporna tonade ut, också där kantades vägarna av människor. När bilkortegen anlände ringde kyrkklockorna i St Georges kapell.

En procession utanför slottet Windsor.
Bildtext Gatorna till Windsor kantades av sörjande människor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I kapellet hölls sedan en mer intim ceremoni för drottningen. I den deltog omkring 800 människor, bland annat från de nordiska kungahusen.

St Georges kapell är den kyrka där prins Harry gifte sig med sin Meghan 2018 och där prins Philips begravning hölls.

Drottningens kista bärs upp för trapporna till slottet Windsor.
Bildtext Drottningen bärs in i St Georges kapell en sista gång.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Under ceremonin lyftes riksäpplet och spiran till slut bort från kistan av hovjuvelerare, och drottningen skildes då åt från kronan och monarkens roll för en sista gång.

Till sist sänktes drottningens kista långsamt ner i det kungliga gravvalvet samtidigt som en ensam säckpipa spelade för drottningen. Ceremonin i St Georges kapell avslutades med att deltagarna sjöng God Save the King för en märkbart rörd kung Charles.

Två av drottningen corgi-hundar (Muick och Sandy) med kunglig personal.
Bildtext Muick och Sandy är drottningens sista corgi-hundar. Drottningen hade över 30 corgin under sitt liv.
Bild: Lehtikuva

Drottningen har levt ett liv i kamerornas ljus, hennes bröllop och kröning tv-sändes, precis som hennes makes begravning och hennes egen begravning. Till sist slocknade ändå kamerorna, och drottningens familj tilläts ta farväl av henne under en privat tillställning.

Drottningen kommer att begravas bredvid sin pappa kung George den sjätte, sin mamma drottningmodern Elizabeth, samt sin syster prinsessan Margaret. Hon kommer samtidigt att återförenas med sin prins Philip, vars stoft flyttas till samma grav.

Källor: BBC, the Guardian, Reuters, AFP