Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Pukki om den uteblivna transfern och sista året av kontraktet med Norwich: "Nu spelar jag för dem och sedan funderar vi på framtiden"

Från 2022
Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo på fotbollslandslagets presstillfälle 19.9.2022.
Bildtext Teemu Pukki (till v.) och Joel Pohjanpalo reflekterade kring sommarens transfersvängar.
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Teemu Pukki var ute efter en ny klubb i somras, men snabbt blev en fortsättning i Norwich den mest uppenbara lösningen. Samtidigt fortsätter Joel Pohjanpalos väg till igen en ny klubb.

Under de senaste säsongerna har fotbollsspelaren Teemu Pukki alternerat i England mellan att vara skyttekung i Championship och hopplösa jumbons pärla i Premier League.

Efter att Norwich i våras på nytt degraderades var Pukki öppen med att han vill byta klubb.

– Man hörde ju sig för från olika håll, men ingen hade för avsikt att betala så mycket som Norwich ville ha för mig. Ganska snabbt gick det upp för mig att en transfer inte kommer att ske. Men jag tänker inte på det längre. Nu är jag en Norwich-spelare åtminstone ännu denna säsong som jag har kvar på kontraktet. Sedan får vi fundera på nytt på framtiden, sa Teemu Pukki, 32, på landslagets medieträff på Fiskartorpet i Helsingfors.

Teemu Pukki
Bildtext Teemu Pukki är spelaren som gjort flest mål i det finländska herrlandslaget. Arkivbild.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Landslaget har samlats för att möta Rumänien på Olympiastadion i Helsingfors på fredag och Montenegro på bortaplan på måndag.

– Visst är det lättare att komma hit nu då vi vinner matcher och jag igen har börjat näta. Landslaget är för sig, men nog påverkas de första dagarna av hur jag känner mig då jag kommer hit från Norwich.

Pohjanpalo tillfreds med flytten till Italien

I landslaget bildar Pukki en bekant anfallsduo med Joel Pohjanpalo, som också figurerade i transfersammanhang under sommaren.

Ny adress blev italienska Serie B-klubben Venedig, som betalade den 2,5-miljonerssumma som tyska Bundesligaklubben Bayer Leverkusen önskade.

– Det var aldrig uteslutet att stanna i Leverkusen. De ville ha en viss peng, vilket i sin tur uteslöt flera alternativ. Det fanns också intresse från andra håll och större serier. Till slut var Venedigs paket och framtidsplaner vad som fick mig att välja dem, sa Joel Pohjanpalo.

Kontrakt med ny klubb efter åren i Tyskland

Pohjanpalo, 28, hade kontrakt med Leverkusen i nio år, men tiden förflöt mestadels som utlånad till andra tyska klubbar och ifjol till Turkiet.

– För närvarande syns det på Leverkusens spel att de endast har en anfallare. De skaffade ingen ny då jag gick, konstaterade Pohjanpalo.

Efter förra säsongen fick Venedig ta steget ner från Serie A. Nystarten har inte varit den bästa och laget är på 16:e plats efter sex omgångar.

– I Italien sägs det att detta blir bland de tuffaste åren i Serie B. Det finns så många klubbar som kan ta steget upp. Alla vet, vad vi är ute efter, avslutade Joel Pohjanpalo.

Förändringar i landslaget

Inför de avslutande matcherna i Nations League är Finland på tredje plats i gruppen.

Bosnien-Hercegovina är fyra poäng före och Montenegro tre, och gruppsegern samt vem som avancerar till A-ligan kan avgöras i inbördesmatchen på fredag.

Finland är en poäng före sin fredagsmotståndare Rumänien, och matchen kan långt avgöra vilket lag som degraderas till C-ligan.

Nations League, B-ligan, grupp 3

Bosnien-Hercegovina 4 matcher – 8 poäng
Montenegro 4 matcher – 7 poäng
Finland 4 matcher – 4 poäng
Rumänien 4 matcher – 3 poäng

Återstående matcher: fredag 23.9. Bosnien-Hercegovina–Montenegro, Finland–Rumänien, måndag 26.9. Montenegro–Finland, Rumänien–Bosnien-Hercegovina.

Det blir också några sista minutens förändringar i den finländska truppen. Robert Taylor tvingas avstå och ersätts av Santeri Hostikka, medan Oliver Antman kommer in i stället för Robin Lod.

På måndagen blev det också klart att Jukka Raitala, 34, avslutar sin landslagskarriär efter att ha gjort 64 matcher i laget.

Jukka Raitala i landslaget.
Bildtext Landslagskarriären är över för Jukka Raitalas del. Arkivbild.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Artikeln är en bearbetad översättning av Jussi Vainikkas artikel Teemu Pukille valkeni kesällä nopeasti, ettei toivesiirtoa Valioliigaan tule: "Oli siinä kaikenlaisia kyselyitä" för Yle Urheilu. Översättningen är gjord av Svante Thilman.

Finland möter Rumänien på Olympiastadion i Helsingfors på fredag klockan 21.45. TV2 och Arenan sänder direkt med start klockan 21.