Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världsledarna samlas till FN-möte i New York – Rysslands anfallskrig mot Ukraina dominerar agendan

Svenska Yle i New York: Rysslands anfallskrig mot Ukraina dominerar agendan under FN-mötet - Spela upp på Arenan

När stats- och regeringscheferna samlas till den traditionella FN-veckan finns det en fråga som överskuggar alla andra: Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

För första gången sedan Förenta Nationerna föddes ur askan av det andra världskriget pågår ett krig i Europa, där kärnvapenmakten Ryssland har anfallit en demokratisk suverän stat.

Det här är ett anfallskrig som förorsakar en global matkris och splittrar supermakterna på ett sätt världen inte sett sedan kalla kriget.

– Generalförsamlingen möts i en tid då världen befinner sig stor fara, sa FN:s generalsekreterare António Guterres inför det årliga mötet då världens ledare samlas i FN:s högkvarter i New York.

En polis står med en polishund vid en svart skåpbil. I skåpbilen sitter en till polis som talar med den andra polisen.
Bildtext Säkerhetspådraget inför FN-veckan är stort. Många poliser har samlats i New York.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

FN-chefen varnar för att den allt större splittringen mellan väst och Ryssland, men även Kina i en allt större grad, paralyserar det globala samarbetet.

FN står inför många svåra utmaningar. Kriget i Ukraina, den eskalerande klimatkrisen, en allt större risk för en utbredd hungersnöd, ökad ojämlikhet och en coronapandemi som är inne på sitt tredje år.

– Eskalerande mat och energipriser slår hårdast mot världens fattigaste samtidigt som utbredd nationalismen och självintresse gör det allt svårare att samarbeta kring dessa utmaningar, konstaterade en pessimistisk Guterres.

Antonio Guterres fotograferad under en presskonferens.
Bildtext Generalsekreterare António Guterres fotograferad under en presskonferens i New York den 14 september.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ukrainas president deltar på distans

För första gången på tre år kommer världsledarnas årliga talmaraton att kunna hållas fysiskt utan några större coronarestriktioner. Med andra ord finns inga förhandsinspelade tal förutom ett: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som kommer att hålla sitt emotsedda tal på distans.

Ryssland tillsammans men några av landets allierade motsatte sig arrangemanget, men generalförsamlingen godkände med bred majoritet förslaget att Ukrainas president kan tala via videolänk. Talet är ändå inspelat på förhand för att förhindra risken för att en direktsändning skulle råka ut för störningar.

Hur kriget i Ukraina kommer att avspeglas i världsledarnas tal är av stort intresse under FN-veckan. I hur hög grad kommer Ryssland, en permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, att fördömas?

Samtidigt som den ryska aggressionen genomsyrar årets möte finns det de länder, i synnerhet i Afrika och Sydamerika, som upplever att deras problem blir åsidosatta till följd av västvärldens fokus på Ukraina.

Personer i vita skyddsdräkter bär på en liksäck i en skog. På marken ligger fler liksäckar.
Bildtext Ukrainakriget har präglat många världsdiskussioner på senaste, bland annat massgravarna i Izjum har väckt känslor på senaste.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

President Sauli Niinistö talar på tisdag kväll

Finlands president Sauli Niinistö talar vid 19-tiden på tisdag kväll. Finland har i år stor representation i New York. Också utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) är på plats.

Begravningen av drottning Elizabeth II i måndags har skapat huvudbry för FN. Många av stats- och regeringscheferna deltog i begravningen och flyger rakt från London till New York.

Det har lett till stora logistiska utmaningar och förändrade tidtabeller. Traditionellt har värdlandet USA:s president talat som nummer två, men president Joe Biden tal flyttas fram till onsdag.

Över 150 stats- och regeringschefer deltar i talstafetten. Ryssland och Kina representeras av ländernas utrikesministrar.