Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Snickra en vedhylla med inbyggd framförhållning – en hylla för dagens ved och en för morgondagens

Från 2022
Snickra en vedhylla med inbyggd framförhållning – en hylla för dagens ved och en för morgondagens - Spela upp på Arenan

Det börjar bli dags igen att förbereda inför vintern och när det kommer till uppvärmning står vi väl i år inför ganska dyra elpriser. Vi får lov att göra allt vi kan för att spara och en skön brasa ger bra tilläggsvärme.


Ved värmer tre gånger, när trädet fälls, då veden huggs och då den värmer i brasan. Förutom alla dessa varma stunder handlar vedarbetet också om logistik och vedförvaring. Alla som har en eldstad vet att det gäller att ha en viss logistik i vedhanteringen för att veden skall finnas tillgänglig, vara lätt att tända och för att den skall värma så bra som möjligt.

Sidorna och hyllplanen är gjorda av 18 mm tjocka limträskivor. Bakstycket gjorde jag av en fyra millimeter tjock fanerskiva. Du behöver också skruvar, spikar, tappar eller en spikpistol.


Mått på delarna:

  • sidor, 2 st, 18 mm x 300 mm x 1200 mm

  • hyllplan, 3 st, 400 mm x 280 mm och 1 st 400 mm x 180 mm

  • 6 st hyllbärarlister, 18 mm x 20 mm x 260 mm

  • 2 st hyllbärarlister, 18 mm x 20 mm x 160 mm

  • bakstycke, 4 mm x 430 mm x 1100 mm

En dekoration på en hylla.
Bildtext Alla snickerier blir trevligare om du tar dig tid att dekorera.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Dekorationer gör hyllan luftigare

För att få lite en mer spännande vedhylla sågade jag till en krumelur i den övre delen av sidorna. Jag tog modell av en 1700-tals hylla jag sett. Den lilla dekorationen på hyllplanens framkant gör man enkelt med en överhandsfräs. Nedre delen av sidorna sågade jag till så att den fick två 50 mm höga ben. Krumeluren och de utsågade benen gör att hyllan ser lite luftigare ut.

Måla alla delar innan montering.

Limma och spika eller skruva fast hyllbärarlisterna på sidorna och fäst sedan hyllplanen med spik eller skruv i dem. Sist spikar du fast bakstycket.

På skoj skruvade jag fast en liten skylt på hyllans ena sida. Siffrorna på skylten anger koden till färgen jag målade hylla i.

En färgkod på en liten skylt.
Bildtext Ncs står för Natural Colour System. Det är ett färgspråk som används inom färgindustrin och som är detsamma oavsett vilket fabrikat du väljer att måla med.
Bild: Juha Leskelä / Yle


Framförhållning är bra när det kommer till ved

Ta alltid in veden du tänker elda med dagen innan så att den hinner bli rumsvarm. Det ena hyllplanet är tänkt för nyintagen ved och den andra för den ved som togs in igår och som skall brännas idag. När det kommer till ved är det på sin plats med framförhållning. Plats för tändstickor och tändpapper finns på översta hyllan.

Ved på en hylla.
Bildtext Elda försiktigt!
Bild: Juha Leskelä / Yle