Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Vänsterförbundets halvdana kupp öppnar för kaotisk slutspurt i regeringen

Uppdaterad 20.09.2022 17:32.
Bild på Vänsterförbundets Jussi Saramo och Li Andersson, i mitten en bildplupp med svartvit bild på reporter Magnus Swanljung som skrivit analysen.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vänsterförbundet har lyckats reta upp både vårdpersonalen och de andra regeringspartierna med sitt kuppförsök i riksdagen. De bjuder också på en invit till olydnad som kan sprida sig.

Finland går till riksdagsval den 2 april 2023. Dit är det bara ett halvår och det märks.

När riksdagen godkände den patientsäkerhetslag som i praktiken begränsar vårdpersonalens strejkrätt valde fem ledamöter från Vänsterförbundet – Katja Hänninen, Anna Kontula, Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski och Said Ahmed Suldaan – att rösta mot regeringens eget lagförslag.

Enligt grundlagen kan och ska varje ledamot rösta som de själva vill, eller som rätt och sanning bjuder, men i praktiken röstar ledamöter i regeringspartier med regeringen.

Vänsterförbundet har lyckats med konststycket att reta upp både vårdfacken och de övriga regeringspartierna

Det har sina skäl. Annars blir det lätt kaos och omöjligt för medborgarna att lita på några som helst löften från regeringen.

Svårsmält för de andra partierna

Patientsäkerhetslagen har varit svår för alla partier. Särskilt vänsterpartierna SDP och Vänsterförbundet har fått utstå öppet hån från vårdfacken som de i vanliga fall står nära.

Det ligger liksom inte på deras normala agenda att begränsa strejkrätten.

Också inom De gröna fanns det flera ledamöter som godkände patientsäkerhetslagen utan entusiasm. Men de gjorde det eftersom regeringens enhälliga analys var att man var juridiskt tvungen att säkra rätten till liv för patienterna.

De vänsterledamöter som röstade mot lagen stod upp för sin uppfattning om vad som är rätt och riktigt, men drog samtidigt mattan under partiledningen och regeringens sammanhållning.

För riksdagsledamöter i SDP och De gröna som bet ihop kan det kännas orättvist att deras kolleger i Vänsterförbundet tilläts köra solo i något som kan tolkas som en flirt med väljarna.

Vänsterförbundet kan straffa sina egna

Vänsterförbundet har lyckats med konststycket att reta upp både vårdfacken och de övriga regeringspartierna.

Vilka följder det får klarnar möjligen på torsdag när regeringspartiernas riksdagsgrupper möts. Vänsterförbundets grupp besluter då om eventuella straff för dem som bröt mot regeringens spelregler.

Gruppens ordförande Jussi Saramo sa efter omröstningen att han hoppas att partiet får sitta kvar i regeringen. Det kan kräva straff som åtminstone ser ut att betyda någonting.

Hos de andra regeringspartierna finns absolut ingen vilja att slänga ut Vänsterförbundet ur regeringen eftersom det skulle leda till minsta möjliga majoritet i riksdagen under slutet av valperioden.

Om de disciplinära åtgärderna inte är trovärdiga kan det bana väg för ännu en kaotisk slutspurt för en finsk regering

Men om de disciplinära åtgärderna inte är trovärdiga kan det bana väg för ännu en kaotisk slutspurt för en finsk regering.

Den förra regeringen slutade i förtid för att centerledaren Juha Sipilä trodde att det skulle hjälpa honom vinna valet.

Slutet på Alexander Stubbs regering var en fars utan like där regeringen röstade omkull sina egna förslag. Kritikerna skrattade och konstaterade att det inte behövs någon opposition med en sådan regering.

Många kan tänka att Finland behöver en funktionsduglig regering under slutet av den här valperioden. Utmaningarna är åtminstone av den naturen: Med en tilltagande inflation, med akut brist på vårdpersonal och med bara en fot i Nato.