Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Treåriga Madeleine försvann år 2007 och har aldrig hittats – människorättsdomstol avvisar föräldrarnas hävdande om kränkning

Från 2022
Uppdaterad 20.09.2022 16:19.
Madeleine McCann.
Bildtext Madeleine var bara tre år då hon försvann.
Bild: AFP / Lehtikuva

Madeleine försvann under en familjesemester i Portugal.

Den treåriga Madeleine McCann försvann under en familjesemester i Praia Da Luz i Algarveregionen i södra Portugal den 3 maj 2007.

Makarna hade lämnat sina tre sovande barn i semesterlägenheten för att äta middag på hotellområdet. När modern Kate Healey återvände till lägenheten för att titta till barnen vid 22-tiden upptäckte hon att Madeleines säng var tom och att barnet hade försvunnit. Hennes syskon, tvååriga tvillingar, låg i sina sängar och sov.

Madeleine har aldrig hittats.

Portugisiska åklagare bedömde först att det var föräldrarna som låg bakom försvinnandet. Makarna frikändes dock formellt från misstankarna 2008.

Familjen kommer från Leicestershire i Storbritannien.

Föräldrarna vädjade till domstol – och förlorade

Nu har Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) tagit ställning till föräldrarnas hävdande om att de kränkts av det portugisiska domstolssystemet.

ECHR dömer mot föräldrarna till Madeleine McCann.

Enligt domstolen har Portugal behandlat föräldrarna rättvist i deras förtalsstrid mot en tidigare portugisisk polis.

Paret har tre månader på sig att överklaga beslutet.

Polis skrev bok där föräldrarna svartmålades

Polisen Gonçalo Amaral, som arbetade med utredningarna kring Madeleines försvinnande 2007, säger i sin bok (Truth of the Lie) att föräldrarna Kate Healey och Gerry McCann kan ha varit involverade i försvinnandet.

Paret McCann har varit inbegripet i en rättslig strid med polisen.

Gerry McCann och Kate Healy stämde Amaral för förtal, och 2015 dömde en portugisisk domstol till deras fördel och beordrade Amaral att betala dem skadestånd.

Två år senare upphävdes domen av Portugals högsta domstol. Portugals högsta domstol beslutade 2017 att boken som Amaral skrev faller inom hans egna rättigheter till yttrandefrihet.

Föräldrarna hävdar sin rätt till privatliv och att de har rätt att vara oskyldiga

Makarna McCann överklagade till ECHR och hävdade sin rätt till en rättvis rättegång och till privat familjeliv. De hävdar att deras namn och anseende har skadats. De påtalar också rätten att utgå ifrån oskuld.

ECHR slog dock fast att det portugisiska rättsväsendet inte hade misslyckats i sin skyldighet att skydda McCanns rättigheter och att deras argument om oskuldspresumtion är ogrundade.

"Även om man antar att sökandenas rykte skadats beror detta inte på det argument som framförts av bokens författare utan snarare på de misstankar som riktats emot dem”, fastslog ECHR.

En affisch på Madeleine McCann är fastsatt på ett butiksfönster.
Bildtext Den 4 maj 2007 sattes bilder på Madeleine upp i Praia da Luz i Portugal.
Bild: AFP Vasco Celio / Lehtikuva

Stor uppmärksamhet

Madeleines försvinnande fick mycket stor uppmärksamhet i medier. Under utredningens gång har polisen misstänkt flera olika personer, bland annat föräldrarna. Alla har hittills friats från misstankar.

I september 2007 förhördes Gerry och Kate McCann av polisen som formellt misstänkta. I juli 2008 lade polisen ner sin utredning på grund av brist på bevis och friade McCanns från all inblandning.

En officiellt misstänkt person påträffades i Tyskland

Tysk polis avslöjade 2020 att de undersökte en man, känd som Christian B, gällande Madeleines försvinnande och att de misstänkte att han hade dödat flickan.

Mannen satt redan då i fängelse. Mannen hade dömts för övergrepp mot barn och narkotikahandel.

Den misstänkte avtjänar för närvarande ett sjuårigt straff i norra Tyskland för våldtäkt 2005 av en 72-årig amerikansk medborgare i Praia da Luz i Portugal. Mannen uppges ha bott i Algarve mellan 1995 och 2007.

Åklagaren undersöker mannen för fem påstådda brott; tre fall av våldtäkt och två fall av övergrepp mot barn, uppger The Guardian.

Enligt den portugisiska åklagaren har utredningarna gjorts i samarbete med brittiska och tyska myndigheter.

Tjänstemän i Portugal betecknade i april 2022 mannen som en "arguido" (formellt misstänkt).

Mannen är inte åtalad för försvinnandet och nekar bestämt till inblandning i fallet Madeleine.

En liten flicka står på en tennisplan med tennisbollar i famnen. Hon är klädd helt i ljusrött med en ljusröd hatt på huvudet.
Bildtext Madeleine McCann försvann i Portugal år 2007.
Bild: James Boardman Archive / Alamy/All Over Press

Tysk polis 2020: Madeleine antas vara död

Tysk polis sa i juni 2020 att Madeleine antas vara död, och att Christian B troligen var skyldig till hennes försvinnande.

I Storbritannien betraktas fallet som ett försvinnande.

Föräldrarna säger sig fortfarande ha hopp

I ett uttalande på sin hemsida skriver Kate och Gerry McCann att "det är viktigt att notera att "arguido" ännu inte har åtalats för något särskilt brott relaterat till Madeleines försvinnande".

De tillägger: "Även om möjligheten kan vara liten, har vi inte gett upp hoppet om att Madeleine fortfarande lever och att vi kommer att återförenas med henne."

Fallet Madeleine – som nu är 15 år gammalt – har fått enorm publicitet och berättelsen om hennes försvinnande har också beskrivits i många filmer, dokumentärer och böcker.

Källor: BBC, Tghe Guardian, Portugal Resident, dw.com