Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen går hårt åt skuldsättningen i riksdagens budgetdebatt: "Att hänvisa till krigsekonomi är en förolämpning mot Ukraina"

Uppdaterad 20.09.2022 13:59.
Plenisalen med riksdagsledamöter i rad.
Bild: Lehtikuva

Oppositionen väntas gå åt regeringen för de ökade utgifterna. När plenum inleddes vid 12 stod nästan 100 inlägg i kö.

Sanna Marin.

Sänkta dagvårdsavgifter, skatteavdrag på elräkningen – det här är budgeten i ett nötskal

Budgetförslaget för 2023 går lös på 80,5 miljarder, med ett underskott som vuxit till 8,1 miljarder. Regeringen är överens om ett omfattande stödpaket för att hjälpa medborgarna med de stigande elräkningarna.

Budgetbehandlingen i riksdagen har inletts med att finansminister Annika Saarikko (C) påminner om hur Rysslands krig i Ukraina skakar om hela vårt samhälle. Budgeten innehåller satsningar på försvar och säkerhet, men också stöd till barnfamiljer och arbetspendlare för att hantera de stigande priserna.

Både Saarikko och socialdemokraternas Antti Lindtman som håller nästa anförande understryker att sysselsättningssiffrorna ser goda ut.

Nu följer de olika riksdagsgruppernas gruppanföranden om budgeten. Nästan 100 anförande stod i kö när debatten inleddes.

Sannf: All skuld beror inte på corona och kriget

Sannfinländarnas partiordförande Riikka Purra tio miljarder av de ökade utgifterna i budgeten inte alls beror på coronapandemin eller kriget i Ukraina. Hon lyfter både social- och hälsovårdsreformen och regeringens klimatambitioner som orsaker till skuldsättningen.

– Kärnkraftsmotståndarna i regeringen har lyckligtvis tystnat. Om ändå samma kunde hända med inställningen till torv och de få kolkraftverk som fortfarande är igång, säger Purra.

Purra går också åt regeringen för Fortums misslyckade Uniperaffär men koncentrerar slutet av sitt inlägg på att regeringen satsar för mycket på integrering av invandrare och på tjänster till papperslösa.

Saml: "Ni lämnar allt det svåra till nästa regering"

Samlingspartiets Timo Heinonen går hårt åt regeringens ökade skuldsättning oberoende av världsläget.

– Att förklara skuldsättningen med att vi lever i en krigsekonomi är en förolämpning mot både tidigare generationer i Finland och ukrainarna, säger Heinonen.

Heinonen säger att Samlingspartiet har stött krissatsningar till försvaret och pandemihantering, men att det absolut hade funnits utgifter att minska i en budget på över 80 miljarder euro.

– Ni lämnar de svåra besluten till nästa regering, säger Heinonen.

Några förslag vilka utgifter som kunde ha minskat ger han inte.

KD: Stigande räntor ett hot mot välfärdstjänsterna

Kristdemokraternas partiordförande Sari Essayah varnar för regeringens inställning till skulder hon med. Essayah påpekar att bara de stigande räntorna kostar staten en miljard mer nästa år.

– Bara räntekostnaderna för statsskulden kostar alltså samma summa pengar som välfärdsområdena skulle behöva för att täcka sin underfinansiering, säger Essayah i gruppanförandet.

– Det är ofattbart att samma partier som säger sig försvara välfärdstjänster samtidigt är redo att äventyra dem med en så vårdslös ekonomi.

RN: Alla gamla partier har misskött Finlands ekonomi

Rörelse nus Harry Harkimo passar i sitt anförande på att ge alla stora partier en känga.

– Nästa vinter ser ut att bli lång och kall. Folkets tolerans och samhällets diskussionsklimat är under hård press. Och vad gör de gamla partierna? De grälar med varandra.

– Alla gamla partier har suttit i regeringen turvis och inga förnyelser har gjorts. Finlands ekonomi har inte utvecklats på femton år. Ekonomin har inte vuxit, men skuldberget har.

Remissdebatten om budgeten pågår i en vecka, fram till den 27 september. Efter det behandlas budgeten i finansutskottet fram till december, innan riksdagen slutligen godkänner den.

Krisbudget på grund av kriget i Ukraina

  • Regeringens budgetförslag presenterades i början av september. I dag inleds behandlingen i riksdagen.

  • Det slutliga beloppet i budgetförslaget är 80,5 miljarder euro vilket är en rekordstor budget. Underskottet växer till 8,1 miljarder.

  • Över 2 miljarder av budgetanslagen beror på Rysslands krig i Ukraina. 1 miljard går till försvars- och säkerhetssatsningar. Budgeten innehåller också olika former av stöd för höga elräkningar och hjälp till barnfamiljer med de stigande kostnaderna just nu.

Så här bestämmer riksdagen om miljoner och miljarder i statsbudgeten - Spela upp på Arenan