Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen lämnar in två olika interpellationer på grund av Uniperhärvan

Riikka Purra och Petteri Orpo.
Bildtext Sannfinländarna och Samlingspartiet lämnar in varsin interpellation om regeringens skötsel av Uniperfallet. På bilden partiordförandena Riikka Purra och Petteri Orpo.
Bild: Silja Viitala / Yle, Benjamin Suomela / Yle

Sannfinländarna och Samlingspartiet lämnar in var sin interpellation på grund av regeringens skötsel av energikrisen och Uniperhärvan.

Sannfinländarnas interpellation gäller energimarknaden, elpriset och regeringens Fortum-politik. Den har också undertecknats av Kristdemokraterna och Rörelse nu.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra kritiserar regeringen för misstag i ägarstyrningen.

– Vi kräver att få veta med vilken information regeringen gav Fortums ledning fullmakt till ett stödpaket på åtta miljarder euro redan före Rysslands anfall. Hördes neutrala bedömare? Visste de om Unipers risker vad gäller futurer? Hölls Fortums mindre ägare uppdaterade så som aktiebolagslagen kräver? säger Purra till Yle.

Sannfinländarna kräver också att få veta hur mycket regeringen bedömer Uniper-fallet i värsta fall kan kosta skattebetalarna.

Fortum Uniper

Professor: Sannolikt att tyska staten förstatligar gasjätten Uniper

"Fortum måste räkna med en förlust på 6-10 miljarder euro."

Samlingspartiet lämnar in en egen interpellation

Samlingspartiet går inte med i Sannfinländarnas interpellation om energifrågor. I stället lämnar partiet in en egen interpellation om regeringens hantering av det Fortumägda energibolaget Uniper.

Ordföranden för Samlingspartiets riksdagsgrupp, Kai Mykkänen, anser att Sannfinländarnas interpellation är oskäligt EU-kritisk och fokuserar inte på det relevanta.

I en intervju för Helsingin Sanomat förra helgen krävde Mykkänen att Uniperfrågan tas upp på EU-nivå, eftersom Tyskland agerar i strid med EU:s konkurrensregler och den europeiska energistadgan från 1998.

Enligt stadgan bör EU-länderna "samarbeta för säker energiförsörjning och hållbar ekonomisk utveckling".