Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Robert Jordas blickar ut över sitt växthus i Lappträsk.

En dyster vinter med permitteringar hotar Robert Jordas företag: "Det här är situationen på många håll just nu"

Företagen hoppas att finländarna ska stödja dem genom att köpa inhemskt. Tiderna är svåra och framtidsutsikterna osäkra.

Från 2022

En svår vinter väntar de små och medelstora företagen i landet. Energikostnaderna har mångdubblats och priset på råvarorna går ständigt upp.

Det finns begränsat med sparåtgärder att ta till och det är svårt att upprepade gånger höja de egna priserna. Omsättningen stiger inte i samma takt också om man gör det.

Företagarna hoppas att konsumenterna ska stödja dem i svåra tider genom att köpa inhemskt. Det är ändå lättare sagt än gjort.

På Robbes lilla trädgård i Lappträsk odlar man sallad, örter, skott och salladsblandningar. Årligen odlas omkring sju miljoner sallader, som bland annat går till de stora butikskedjorna och olika restauranger. Företaget har 25 anställda.

Växthusbranschen har varit mycket på tapeten på sistone. Enligt Företagarna i Finland planerar många att stänga sina växthus då kostnaderna har stigit så mycket. Bland annat skjuter energikostnaderna i höjden.

Vid Robbes lilla trädgård uppger man att också priset på förpackningsmaterial har gått upp mycket. Det är svårt att flytta över kostnaderna på de egna produkterna.

Då priset på de egna produkterna höjs så lägger också återförsäljarna och handeln på egna höjningar. Och så blir prishöjningen mångdubbel för kunden.

Graf som visar hur stor inflationen varit på års- och månadsnivå.

Tabellen visar års- och månadsförändringar (%) av KPI-index enligt grupp. I augusti steg konsumentpriserna jämfört med året innan mest på grund av dyrare el, bensin, diesel och ombyggnad av eget hus. Livsmedelspriserna var i augusti 12,2 procent högre än vid motsvarande tid ifjol. Källa: Statistikcentralen.

Stängningar och permitteringar hotar på många håll

Marknadsläget inom branschen beskrivs som tufft och konkurrensutsättningar hör till vardagen. I värsta fall mister företaget sin kund om prissättningen är för hög.

Enligt verkställande direktör Robert Jordas vid Robbes lilla trädgård diskuterar man ännu priserna med kunderna, men om det inte finns ett intresse för att betala mer så stängs vissa avdelningar.

Det handlar i så fall om de som inte har den nyaste teknologin och de mest energisparande lösningarna.

– Då betyder det nog också att vi är tvungna att permittera folk. Det kan vara för ett halvt år. Det här är situationen i många växthusföretag just nu, säger Robert Jordas.

Företagen söker med ljus och lykta efter sätt på vilka de kan spara och vara mer energieffektiva. Robbes lilla trädgård försöker satsa på produkter som kan odlas i svalare temperaturer. I fjol installerades en solpanelsanläggning och utvecklingsprojekt kan läggas på is. Det finns ändå inte mycket spelrum och uteblivna framtidssatsningar får följder senare.

Robert Jordas tror inte att det finns några enkla politiska beslut som kan rädda företagen ur knipan. Av beslutsfattarna önskar han mer långsiktighet. På elmarknaden har man enligt honom fattat ogenomtänkta och förhastade beslut. Det samma gäller skattehöjningarna som drabbat torvbranschen. De har fått följder för torven som används för odling.

Bageriet tampas med ”våldsamma” höjningar i råvarupriserna

Problem är att vänta i många olika branscher i vinter. Företagarna i Finland beskriver bageribranschen som en energiintensiv bransch där det är svårt att flytta över de stigande kostnaderna på priserna.

Förutom energikostnaderna har priserna på förpackningsmaterialen och råvarorna, till exempel mjöl, gått upp kraftigt. Detta i ett läge där kunderna samtidigt ser sig om efter sätt att spara.

Oy Emil Halme Ab i Köklax i Esbo har enligt verkställande direktör Stefan Åsten höjt priserna två gånger i år. Det är mycket för kunderna. Förr eller senare känns det av i omsättningen.

– Det är många som får det krångligt, speciellt de som har dyrare produkter och premiumprodukter. De kan ha svårt att hitta sin målgrupp. Det har en stor inverkan i längden på sysselsättningen, de enskilda företagen och hela branschen, säger Stefan Åsten.

Den äldsta ugnen i huset har varit varm sedan Olympiaåret 1952. Den går på olja, vilket inte är bra med tanke på miljön, men samtidigt gör det att energikostnaderna är mer hanterbara. Planer finns på att konvertera ugnen till att gå på naturgas, men i dag är Åsten nöjd för att det ännu inte gjorts. Det skulle ha höjt kostnaderna avsevärt under energikrisen.

Stefan Åsten vet inte vad politikerna borde göra och hur köpkraften i samhället skulle kunna upprätthållas. Han ser inte lånefinansierade skattesänkningar och direkta stöd till företagen som en hållbar lösning. Mest önskar Åsten att finländarna skulle köpa inhemskt producerade produkter och den vägen stödja företagen.