Hunden Yeti snurrar på lyckohjulet och Liam beskriver vilket ord det stannar på – djurassisterad talterapi hjälper barn att utveckla sitt språk
Terapihundar motiverar unga att fokusera på träningen. En som jobbar tillsammans med sin terapihund är talterapeut Jannica Lindholm från Raseborg.
När talterapeut Jannica Lindholm från Raseborg jobbar med sina klienter i skolor och daghem, har hon ofta sin samojedhund Yeti med.
Yeti är en terapihund som har gjort lämplighetstest för att arbeta med barn och unga. Jannica Lindholm i sin tur har en examen inom logopedi från Åbo Akademi och är nu på målrakan med en fortbildning, som fokuserar på djurassisterad terapi.
Den här dagen träffar Jannica Lindholm och Yeti 14-årige Liam Nordström i ett rum i Seminarieskolan i Ekenäs.
Liams mamma Marina Ståhl-Nordström berättar att sonen har Downs syndrom och att han är en väldigt glad och utåtriktad person.
– Därför har det varit viktigt för honom och oss att han ska kunna kommunicera, berättar hans mamma Marina Ståhl-Nordström.
– Vi har spelat spel och gömt godis, berättar Liam Nordström om dagens övningar.
Det här kan hundar jobba med
En assistanshund kan utbildas för olika uppgifter. Det finns skolhundar, terapihundar, läshundar, besökshundar, vårdhundar eller pedagoghundar.
Hunden stärker närvaron och fokus hos de som den jobbar med. Den används ofta för att uppnå ett visst mål.
En hund kan skänka tröst och trygghet och främja kommunikation. Den kan användas för att bryta social isolering och öka motivationen för såväl fysisk som psykisk rehabilitering, eller bara sprida glädje och minska stress.
En assistanshund skiljer sig från en tjänstehund genom att den jobbar för andra medan tjänstehunden jobbar specifikt för sin förare. Exempel på tjänstehund är ledarhund, diabeteshund eller militärhund.
Källor: https://terapihundar.se
På programmet står också att öva prepositioner och utvidga Liam Nordströms ordförråd. Han är påtagligt förtjust i Yeti och vill krama och borra in ansiktet i den mjuka fluffiga pälsen.
– Yeti är jättebra på att motivera eleverna. När man har hunden kommer det också mer av hormonet oxytocin i kroppen och det blir man lugnare av och stress kan minska. När välbefinnandet ökar hjälper det inlärningen, förklarar Jannica Lindholm.
Leendet smittar av sig
Trots att samojeder ursprungligen använts som draghund i polara områden, trivs Yeti i terapirollen.
Han väntar tålmodigt på Jannica Lindholms kommandon, som till exempel kan vara att snurra lyckohjulet med sin stora tass. När hjulet stannar får Liam Nordström beskriva bilden med ett eller fler adjektiv.
- Liam är så bra på att berätta så vi vill ge honom fler ord att utvidga sitt språk med, förklarar Jannica Lindholm.
Yeti hjälper också Liam Nordström att hitta föremål gömda under olika färgers koppar genom att markera med tassen. Han har en aura av värdighet och integritet och ser med sina uppdragna mungipor ut som han skulle le.
– Jag tycker samojeder gör det lättare att se och visa olika känslor och det är något vi också ibland övar.

Jannica och Yeti erbjuder djurassisterad talterapi
Eftersom efterfrågan på svenskspråkiga talterapeuter är stor, har hennes kalender fyllts i rask takt.
Yeti jobbar inte med alla hennes klienter, utan Jannica Lindholm avgör hur mycket han orkar med.
Yeti är ändå fortfarande ganska ung, två år och det är viktigt att han får jobba i sin egen takt.
– I princip finns det en större efterfrågan på honom än jag för tillfället kan erbjuda. Men jag har en yngre hund under skolning så jag hoppas börja kunna jobba med honom så småningom.
Också under timmen med Liam Nordström får Yeti vila mellan varven. Då kurar han ihop sig i ett hörn och visar att han vill vara i fred.
Under tiden spelar Jannica Lindholm och Liam Nordström istället ett brädspel där övningen går ut på att beskriva vad Yeti gör på bilden och var han befinner sig för att använda prepositioner. Då kan det låta så här.
- Var är Yeti? frågar Jannica Lindholm.
– Yeti är i sängen, säger Liam Nordström.
– Bra Liam! Tänk att Yeti ligger i sängen, vad gör han där?
Språket grunden för allt
För tillfället betalar Liam Nordströms föräldrar själva för talterapin. Deras senaste ansökan till subventionerad rehabilitering avslogs av Folkpensionsanstalten, men nu har de en ny ansökan inne.
– Terapin är så viktig för Liam och vi märkte här under pandemins utbrott då allt låg nere att han inte riktigt utvecklade sitt tal. Det är viktigt att han ska kunna göra sig förstådd och ha ett språk.
Förutom talterapin använder han stödtecken som fungerar som kommunikationsmedel i skolan och vardagen.
– Språket är ju grunden för så mycket, det via det man lär sig och språket behövs ju också för sociala kontakter, säger Jannica Lindholm.
- Utan talterapi skulle det vara mycket sämre för många.

Samojedhunden Yeti inspirerar Liam att prata och berätta
3.10 kl 12.45 Huvudbilden byttes till en video.